Linkuri accesibilitate

Chicu preocupat de integritatea judecătorilor?


Chicu preocupat de integritatea judecătorilor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct



O ştire năucitoare. Cică finanțarea sistemului judecătoresc din Republica Moldova ar putea fi redusă anul acesta cu 70 de milioane de lei. Este suma pe care Chișinăul va trebui să o achite ca urmare a condamnării pronunțate de către CEDO în dosarul Centrului comercial „Gemenii”. Iar rectificarea bugetară a fost cerută de premierul Ion Chicu. „Nu vom aloca bani din altă parte pentru deciziile ilegale ale judecătorilor”, a declarat primul ministru. Ion Chicu a cerut verificarea integrității judecătorilor din cauza cărora Moldova a fost condamnată la CEDO.

Mă bucur să aud aşa ceva deoarece ani de zile am scris despre faptul că judecătorii ar trebui să fie pedepsiţi pentru greşelile lor care golesc bugetul statului. Domnul Chicu are o idee foarte bună, dar mă întreb de ce atît de tîrziu apare ideea asta în minţile conducătorilor. Stimabililor, asta trebuia făcut mulţi ani în urmă. Cu ce v-aţi ocupat ani de zile, conducători autohtoni de toate culorile? Aţi dormit cu burta la soare?

La fel de adevărat e însă şi faptul că bucuria mea e reţinută. Şi asta pentru că anul e electoral, iar într-un an electoral conducătorii rostesc multe discursuri care au doar menirea să fascineze publicul, nu să şi schimbe starea lucrurilor. Să luăm bunăoară sintagma asta însufleţitoare: Ion Chicu a cerut verificarea integrităţii judecătorilor din cauza cărora Moldova a fost condamnată la CEDO. Cine şi cum va face verificarea asta? Cît va dura chestia asta? Şi dacă judecătorii cu pricina îi vor acţiona în judecată pe verificatori? Ce va fi? Vom afla numele judecătorilor cu integritatea dubioasă şi cum anume vor fi aceştia pedepsiţi?

Deocamdată mare lucru nu ştim. Există doar această idee benefică a lui Ion Chicu. Sper foarte mult să nu rămînem doar cu ea. Sper foarte mult ca peste cîteva luni să nu constatăm că Ion Chicu ne-a aruncat praf în ochi.

XS
SM
MD
LG