Linkuri accesibilitate

China a respins categoric un plan al OMS pentru a investiga în continuare originile pandemiei


Ministrul adjunct al sănătății, Zeng Yixin, Zeng Yixin
Ministrul adjunct al sănătății, Zeng Yixin, Zeng Yixin

China a respins categoric un plan al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a investiga în continuare originile pandemiei de coronavirus pe motiv că planul ar fi politizat. Ministrul adjunct al sănătății, Zeng Yixin, a declarat, pe 22 iulie, că a fost foarte surprins de propunere, deoarece se concentra asupra presupuselor încălcări ale protocoalelor de laborator din China. OMS a putut trimite doar o echipă de experți la Wuhan, orașul chinez în care virusul a fost detectat pentru prima dată în decembrie 2019. După călătoria din ianuarie anul acesta, experții au ajuns la concluzia că este foarte puțin probabil ca virusul să se fi răspândit dintr-un laborator, dar teoria a persistat.

La începutul acestei luni, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a prezentat termenii unei a doua faze a cercetărilor, inclusiv la instituțiile de cercetare științifică din zona în care virusul a fost identificat pentru prima dată. El a cerut Beijingului să fie „transparent, să fie deschis și să coopereze” cu investigația.

Peste 4 milioane de oameni au murit în întreaga lume de la începutul pandemiei COVID-19. La începutul acestui an, președintele Joe Biden a declarat că agențiile de informații americane verifică mai multe teorii, inclusiv posibilitatea unui accident de laborator în China.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG