Linkuri accesibilitate

China adoptă controversata lege a securității în Hong Kong


Hong Kong: protest împotriva noii legi a securității, adoptată de China - protestele sunt interzise din cauza epidemiei de coronavirus, 29 iunie 2020.
Hong Kong: protest împotriva noii legi a securității, adoptată de China - protestele sunt interzise din cauza epidemiei de coronavirus, 29 iunie 2020.

Parlamentul Chinei a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong, o lege care va limita drastic autonomia de care se bucură fosta colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997.

Adoptarea legii va spori tensiunile din relaţia Chinei cu Statele Unite, Marea Britanie şi alte state occidentale, care consideră că noua legislaţie erodează gradul ridicat de autonomie acordat hub-ului financiar global la 1 iulie 1997.

Beijing-ul a inițiat legea ca reacție la protestele masive pro-democrație de anul trecut din Hong Kong și criminalizează orice îndemn la secesiune, act care ar putea submina puterea de stat și cooperarea cu forțe străini.

Legea intră în vigoare imediat după ce este înregistrată, și nu va fi dezbătută și votată în legislativul din Hong Kong.

Textul legii nu a fost încă publicat. Este de aşteptat ca Beijingul să înfiinţeze un birou de securitate naţională în Hong Kong pentru a „supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul oraşului.

Înainte de adoptarea legii, pe 29 iunie, Statele Unite au revocat clauza națiunii celei mai favorizate de care se bucura Hong Kong, ceea ce va afecta statutul fostei colonii de centru financiar international. Totodată este sistat exportul de echipament militar și va fi sistat și exportul de tehnologie cu dublă utilitate, militară și civilă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG