Linkuri accesibilitate

„Cimitirul imperiilor înghite Statele Unite și NATO” (Cătălin Gomboș/ veridica.ro)


Noutăți în presa din România.

„Cimitirul imperiilor înghite Statele Unite și NATO” (Cătălin Gomboș/ veridica.ro)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct

Nu doar ce se întâmplă la granița de est a Ucrainei și în Marea Neagră reaprinde discuția despre cine va deține supremația în lume, ci și anunțul președintelui american privind retragerea Statelor Unite din Afganistan. Jurnalistul Cătălin Gomboș, care scrie pentru veridica.ro, preia în titlu o formula dură: „Cimitirul imperiilor (adică Afganistanul) înghite Statele Unite și NATO”. Pentru că „Imperiu după imperiu – cel mai recent cel sovietic, în anii '80, și cel britanic, în secolul al XIX-lea – a fost forțat să abandoneze Afghanistanul, care și-a câștigat în acest fel porecla de «cimitir al imperiilor»”. Fost corespondent de presă în Afganistan, Cătălin Gomboș readuce în memorie atmosfera sinistră din această țară, la câțiva ani după ce talibanii preluaseră puterea. Spune însă că nu asta le-a adus armata americană pe cap, ci alianța cu Osama Bin Laden și Al Qaida. În două luni, armata americană îi învinsese pe talibani. Au urmat alegeri democratice, zece ani de regim cvasidemocratic, după care s-a constatat că deceniul nu făcuse decât să instaureze corupția în toate structurile.

Pe site-ul contributors, Valentin Naumescu dezvoltă teoria că Statele Unite nu-și vor putea păstra statutul de putere supremă fără să se confrunte efectiv, la un moment dat, într-un fel sau altul, cu celelalte aspirante la titlu: Rusia și China. Cum îi pot forța acestea două pe americani să reacționeze: Rusia atacând Ucraina, sau măcar ducând tensiunea până la punctul în care doar intervenția americană poate evita acest lucru, iar China atacând Taiwanul.

Uniunea Europeană, mai arată Naumescu, încearcă să se sustragă din această încleștare surdă, nutrind iluzia că ar putea juca rolul neutralității și astfel funcționează ca „veriga slabă în lanțul de putere strategică a Occidentului, prin fandările și cochetările pe care unii lideri europeni le încearcă în relația cu China și Rusia”. E de altfel și ceea ce convine Rusiei. Altminteri, „nu poate exista o gândire mai lașă, mai oportunistă și mai perdantă decât aceasta. Pentru periferia UE, această atitudine echivalează aproape cu o abandonare”. Aviz României: singura sa „opțiune viabilă (este) cea occidentală – securitate pe mâna NATO și a SUA, dezvoltare economico-socială și de infrastructură cu instrumentele UE, educație cu efort propriu și substanțial, cu tenacitate, pentru a combate eficient efectele dezastruoase ale inculturii, incompetența națională, ADN-ul corupției istorice și tentațiile extremiste”.

Povestea cu racheta rusească Iskender capturată de Azerbaidjan într-un loc unde n-ar fi trebuit să se afle e socotită, cu toată ironia subiacentă, un nou „ghinion” pe capul Rusiei în textul lui Iulian Chifu de pe blogurile Adevărul. Așadar, export ilegal de purtătoare nucleare către Armenia şi posibil export şi către trupele «de intermediari» ale Rusiei din Donbas”. Președintele azer a ales să lanseze discuția despre cum respectă Rusia acordurile de neproliferare a armelor nucleare expunând pur și simplu racheta în parcul central din Baku.

Dar la București se anunță evoluții surprinzătoare: INSCOP comunică rezultatele unui sondaj care plasează Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) pe locul trei în preferințele alegătorilor. AUR a câștigat din decembrie până acum 6 procente, iar explicația sociologilor este că a știut să profite de pe urma pandemiei de coronavirus: reacții rapide la incidente grave, cum au fost incendiile din spitale, expunere publică intensă manifestații de stradă.

XS
SM
MD
LG