Linkuri accesibilitate

Cine și cum ajută lupta anticorupție din Republica Moldova?


Retrospectiva săptămânii alături de analistul politic Victor Ciobanu și bloggerul și scriitorul Vitalie Vovc, stabilit la Paris.

Săptămâna politică moldovenească a fost dominată de anunțul Departamentului de stat american de a nu permite accesul fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc în Statele Unite „deoarece în capacitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Republica Moldova”. Al doilea eveniment al săptămânii a fost despărțirea de artistul Ștefan Petrache…

Cine și cum ajută lupta anticorupție din Republica Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:01 0:00
Link direct


„Statele Unite ale Americii ar putea întreprinde acțiuni similare cu cele la adresa lui Vladimir Plahotniuc și în alte cazuri pentru a ajuta Republica Moldova în lupta pentru justiție”, a scris ambasadorul american Dereck Hogan într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, menționând că nimeni nu poate fi mai presus de lege. Faptul că oligarhul Plahotniuc și familia acestui au primit interdicție de a intra pe teritoriul SUA din cauza acțiunilor de corupție ale fostului lider al Partidului Democrat, care au subminat justiția și au compromis procesele democratice în țară, ar trebui să fie un semnal și pentru alți politicieni de la Chișinău, declară Europei Libere analistul politic Victor Ciobanu.

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu


Victor Ciobanu: „Eu cred că este descifrarea mesajului anterior, pe care l-am primit de la dl Pompeo, în care s-a spus că dl Plahotniuc a subminat bazele democrate ale statului Republica Moldova, ceea ce înseamnă că Statele Unite acum, la nivel oficial, au declarat că se vor implica direct și activ în desfășurarea evenimentelor în acest an, având în vedere că suntem în preajma campaniei prezidențiale și într-un fel vor să le zică și celorlalți că nu vor admite situații, așa cum a fost data trecută, când jocul a fost făcut, de fapt, de europeni și ruși, iar Statele Unite au rămas oarecum în offside și doar în ultimul moment au urcat în acest tren, atunci când s-a format acea alianță, ACUM-PSRM.

Este absolut clar că în campanie Statele Unite nu vor fi doar spectatori


Deci, este un mesaj clar adresat de Michael Pompeo mai mult pe exterior, deja ambasadorul Hogan a descifrat mai detaliat acest mesaj și a spus că aici, de fapt, nu se termină această istorie și cei care au mai participat, au fost implicați în tot felul de operațiuni oricum vor fi sancționați. Pe de o parte, este mesajul și către organele noastre care trebuie să se miște mai operativ în derularea anchetelor, pe de altă parte, e un mesaj adresat concomitent fostei puteri și actualei puteri, care nu cumva să cadă în tentația asta de a repeta acele hibe pe care le-a avut Plahotniuc conducând țara. Deci, este și un mesaj pentru Dodon, este absolut clar că în campanie Statele Unite nu vor fi doar spectatori.”

Europa Liberă: Dar Republica Moldova, autoritățile sunt capabile să livreze rezultate pentru reforme credibile și transparente în domeniul justiției?

Victor Ciobanu: „Exact aici este problema, pentru că e absolut evident că actuala guvernare, în care prima vioară sunt socialiștii și Dodon, iar cea de-a doua parte este, de fapt, în mod nemijlocit autoarea acestei stări de captivitate și de corupție cvasitotală care a fost creată în statul Republica Moldova, nu poate produce în mod cert, în mod sistemic, iar Dodon are păcatele lui, care tot n-o să-i permită să se miște în această direcție. De aceea, vor prefera iarăși un fel de imitare a reformelor, un fel de imitare a luptei contra corupției. Deci, probabil vor fi sacrificate anumite figuri mai puțin importante, dar cu siguranță nu se va ajunge la figurile-cheie implicate.”


Pentru bloggerul stabilit la Paris, Vitalie Vovc, săptămâna care se încheie este săptămâna în care Republica Moldova și cetățenii ei au rămas fără Ștefan Petrache.

Vitalie Vovc
Vitalie Vovc


Vitalie Vovc: „Ștefan Petrache a fost un etalon al ceea ce puteam numi noi muzică ușoară de cea mai înaltă calitate și care întotdeauna s-a desprins oarecum din peisajul muzicii ușoare din Basarabia, din Republica Moldova, chiar și din Republica Moldova socialistă, a fost unul din puținii care a îndrăznit să-l cânte pe Eminescu, a avut întotdeauna prestații extraordinare cu șlagăre care au rămas în memorie și vor mai rămâne încă pentru mulți-mulți ani înainte/

Restul e oarecum foarte palid pe lângă această dispariție; e dureroasă, fiindcă odată cu Ștefan Petrache pleacă o epocă. Deci, de fiecare dată când dispar personalități de acest calibru rămânem mai vulnerabili, rămânem față în față cu propria noastră nimicnicie, cu propriile noastre acțiuni, cu propriile noastre stări și această responsabilitate este apăsătoare.”

In memoriam Ștefan Petrache (1949-2020)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:02 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG