Linkuri accesibilitate

Ciocniri între poliție și protestatari la Universitatea din Teheran


Proteste studențești la Universitatea Sharif
Proteste studențești la Universitatea Sharif

Forțele de securitate iraniene au intrat în conflict cu studenții de la o universitate din capitala Teheran, în cadrul celor mai recente proteste din Iran legate de moartea în arest a unei tinere femei.

Mahsa Amini a murit la 16 septembrie după ce a fost reținută timp de câteva zile de poliția pentru moralitate pentru că ar fi purtat necorespunzător hijabul. De la moartea ei, Iranul a fost marcat de o izbucnire de furie publică aproape fără precedent, susținută, în mare măsură, de femeile iraniene.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare la 2 octombrie arătau Universitatea Sharif, în mod tradițional un focar de disidență, înconjurată de zeci de polițiști anti-revoltă. Unul dintre videoclipuri arată cum forțele de securitate trag cu gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe studenți din campus și se aude sunetul a ceea ce pare a fi un foc de armă de la distanță.

Presa de stat iraniană spune că ministrul de știință al țării a vizitat campusul pentru a evalua situația. Studenții au protestat în numeroase universități pe 2 octombrie, iar demonstrații au avut loc în mai multe orașe, precum Teheran, Yazd, Kermanshah, Sanandaj, Shiraz și Mashhad, participanții scandând „Independență, libertate, moarte lui Hamenei", spun postările de pe rețelele de socializare.

Iran Human Rights, un grup cu sediul în Norvegia, a afirmat într-o declarație că „până în prezent 133 de persoane au fost ucise în Iran”, inclusiv peste 40 de persoane care, potrivit acesteia, au murit în confruntările de săptămâna trecută în Zahedan, capitala provinciei Sistan-Balucistan din sud-estul țării.

XS
SM
MD
LG