Linkuri accesibilitate

Codruța Kövesi asemenea altor magistrați mari europeni dedicați combaterii corupției (Cristian Pârvulescu/Observator cultural)


„Liviu Dragnea a îmbrăcat cămașa morții politice...” (I. Ene-Dogioiu/Ziare.com)

În săptămânalul Observator cultural, Cristian Pârvulescu compară situația Laurei Codruța Kövesi cu a altor magistrați europeni care s-au remarcat de-a lungul deceniilor în lupta anticorupție. Rezultă că fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție a urmat aceeași traiectorie. Celebrul judecător de instrucție Antonio di Pietro, care a instrumentat și cel mai celebrul caz de corupție Mani pulite (referitor la Mafia italiană), a fost obligat să demisioneze după ce vinovații au fost condamnați. Împins în politică, nu a mai fost ulterior decât o figură palidă în Parlamentul italian. Eva Joly, care a instrumentat în Franța dosarul lui Bernard Tapie, a pățit cam același lucru, în timp ce Baltazar Garzón, în Spania, a fost chiar destituit din magistratură. Mai grav este însă, scrie Pârvulescu, că: „După di Pietro, Joly sau Garzón, lupta anticorupție nu a încetat, dar a intrat într-un con de umbră. În Italia, nu și-a mai revenit nici până astăzi, iar în Franța și Spania a intrat într‑un con de umbră pentru un deceniu. Și este posibil să se întâmple așa și în România, dacă magistrații vor rămâne singuri în fața politicienilor”.

Pe site-ul G4media, o analiză semnată Adrian Novac îl declară pe președintele american Donald Trump câștigător la summit-ul NATO de la Bruxelles. „A reuşit să-şi impună agenda în faţa partenerilor săi”. Și-a convins omologii să contribuie mai mult la cheltuielile Alianței, a criticat aspru mai multe state – Germania de pildă, pentru afacerile bilaterale cu Rusia. A făcut totul într-un stil neortodox: „a vânturat ideea retragerii ţării sale din Alianţă, a anulat mai multe întâlniri bilaterale şi, în general, a menţinut o stare de tensiune constantă printre participanţi, îngrijoraţi de declaraţiile şi gesturile sale neaşteptate. Toate au fost însă parte a unui scenariu bine pus la punct, la finalul căruia (...) a ieşit triumfător”. Toată lumea pare să fie de acord: Alianța a ieșit întărită și cu un lider incontestabil în persoana lui Trump. Din această poziție, președintele american i-ar fi transmis deja un mesaj preliminar lui Vladimir Putin, cu care urmează să se întâlnească la finalul acestui turneu diplomatic.

„Liviu Dragnea a îmbrăcat cămașa morții politice, și asta i se vede pe chip, în discurs, în poziția corpului”. Planul lui este să îi scape pe toți de pușcărie, ca să scape și el. Pentru asta „are nevoie inclusiv de un adversar la care să se raporteze. Așa că Liviu Dragnea îi face lui Klaus Iohannis serviciul de a-l reîncărca cu o serie de atacuri și după revocarea dnei Kovesi”, citim pe site-ul ziare.com. În interiorul partidului se ascut cuțitele. Se așteaptă ca Dragnea să le treaca legile necesare, după care îl vor sacrifica, încărcându-l și cu decontul guvernării dezastruoase a coaliției, mai arată Ioana Ene-Dogioiu.

Ediția online a revistei 22 publică sub formă de știre datele esențiale ale unui sondaj de opinie realizat de IMAS și care arată că situația din PSD se reflectă într-o scădere importantă a procentelor: de la 32,4% intenție de vot în decembrie trecut la 28,4%. Cea mai mare creștere o înregistrează liberalii, care depășesc cu aproape un procent PSD-ul. 8% pentru partidul cvasinecunoscut al lui Dacian Cioloș și, pentru prima oară, o potențială majoritate a opoziției cu mai multe procente decât varianta de majoritate de acum.

XS
SM
MD
LG