Linkuri accesibilitate

Comisia pentru afaceri externe din Senat vrea noi sancțiuni împotriva Rusiei


Senatorul Lindsey Graham, decembrie 2019 (în timpul unei vizite în Afganistan)

Comisia pentru afaceri externe din Senatul american a aprobat un proiect de lege, gândit să sancționeze Rusia pentru amestecul în procesele electorale din alte țări, pentru agresiunea din Ucraina și implicarea în războiul din Siria.

Legea, botezată de inițiatorul ei, republicanul Lindsey Graham, „legea sancțiunilor din iad”, a fost aprobată de legislatorii din ambele partide.

Președintele comisiei, Jim Risch, unul din cei cinci senatori care au votat împotrivă, a argumentat că legea este prea generală și ar putea avea consecințe neașteptate și nedorite. Titulatura oficială a proiectului este „legea pentru apărarea securității Americii în fața agresiunii Kremlinului”, prescurtat DASK. Nu este sigur că proiectul va fi înaintat în plenul Senatului dar Graham a declarat că este dispus să negocieze amendamente dar a reafirmat că legea „trebuie să fie puternică, pentru a avea impact”.

Proiectul de lege include noi sancțiuni drastice împotriva sistemului bancar din Rusia care sprijină „eforturile Kremlinului de a submina instituțiile democratice din alte țări”, împotriva unor apropiați ai președintelui Putin, împotriva sectorului cibernetic dar și al celui energetic.

XS
SM
MD
LG