Linkuri accesibilitate

Comunitatea internațională a reacționat dur după ce fosta lideră birmaneză Aung San Suu Kyi a fost condamnată la închisoare


Imagine de arhivă.
Imagine de arhivă.

Comunitatea internațională a reacționat dur după ce fosta lideră birmaneză Aung San Suu Kyi a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru incitare împotriva armatei și încălcarea restricțiilor Covid-19. Decizia tribunalului din 6 decembrie e prima dintr-o serie care ar putea s-o trimită pe laureata premiului Noble pentru pace la închisoare pentru mai multe decenii.

Descriind condamnarea lui Suu Kyi drept „încă o încercare teribilă a regimului militar din Myanmar de a înăbuși opoziția și de a suprima liberatea și democrația”, șefa diplomației britanice Liz Truss a spus că „Regatul Unit cere regimului să-i elibereze pe deținuții politici, să se angajeze în dialog și să permită revenirea democrației”. Amnesty International spune într-o declarație că „sentințele aspre date lui Aung San Suu Kyi pe baza acestor acuzații false sînt cel mai recent exemplu al hotărîrii armatei de a elimina opoziția și de a sufoca libertatea în Myanmar”.

Suu Kyi a fost arestată în februarie după o lovitura de stat militară și a fost acuzată de corupție, fraudă electorală, încălcarea legii secretelor de stat și a protocoalelor de urgență contra coronavirusului. Echipa ei de avocați a respins acuzațiile. Suu Kyi a jucat un rol central în democratizarea parțială acum cinci ani a Birmaniei, țară din sud-estul Asiei cunoscută și sub numele de Myanmar. După lovitura de stat militară, mai mulți fruntași ai Ligii Naționale pentru Democrație, partidul lui Aun San Suu Kyi, au fost condamnați la închisoare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG