Linkuri accesibilitate

Consecințe economice şi politice ale suspendării asistenţei macrofinanciare (Newsmaker.md)


„Regimul lui Plahotniuc este în afara legii… iar împotriva lui orice formă de acțiune și rezistență este deja justificată” (Octavian ȚÎcu/Cotidianul.md).

Invalidarea alegerilor noi de la Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, este fără precedent inclusiv pentru spațiul fost sovietic. Nu au făcut vreodată aşa ceva nici Rusia și nici Belarus, acolo unde candidații potențial periculoși sunt opriţi înainte de a intra în alegeri. Observațiile aparţin analistul politic român, Dan Dungaciu, care semnează o amplă analiză pe larics.ro. Dungaciu constată că principala miză a deciziei de invalidare a alegerilor de la Chișinău este politică, implicit geopolitică. „Prin invalidarea alegerilor, PD, adică Vlad Plahotniuc, a transmis tuturor un mesaj clar, fără echivoc, după care nicio alianță așa zis europeană dintre PAS, Platforma DA și PD la alegerile parlamentare nu mai este posibilă”, scrie Dan Dungaciu. După părerea sa, PD dă de înţeles că singura variantă posibilă e menţinerea la guvernare a binomului Plahotniuc-Dodon după parlamentare. Această miză e de fapt geopolitică în direcţia Rusiei, precizează analistul. „Sarcinile ultime ale Binomului sunt… „soluționarea” chestiunii transnistrene… în favoarea Federației Ruse, adică transnistrizarea, care se pregătește, treptat, sub ochii noștri”, concluzionează Dan Dungaciu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

„Moldova lui Plahotniuc: o dictatură construită pe absurditate” este titlul corespondenței jurnalistului Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle. Autorul observă că, după decizia Parlamentului European care condamnă invalidarea alegerilor şi Chişinău şi cere sistarea asistenței macrofinanciare, guvernarea de la Chișinău „se răzbună pe UE, alimentează sentimentul antieuropean și încearcă să amortizeze propagandistic lovitura de imagine pe care a primit-o…”. După părerea autorului, PDM se teme totuși de furia poporului, cochetează cu acesta, îi promite ceea ce vrea să audă, dar „PDM este conștient că democratizarea societății înseamnă sfârșitul acestui regim și pușcărie pentru fruntași. Așa că PDM va continua suprimarea libertăților utilizând o retorică pro-europeană falsă și urmărind compromiterea definitivă a UE în Moldova”. Călugăreanu sugerează pe final că UE ar trebui să se desolidarizeze tranșant de Partidul Democrat de guvernământ.

Despre consecințele economice şi politice ale suspendării asistenţei macrofinanciare, scriu jurnaliştii de la NewsMaker.md. În articol este citat expertul economic Veaceslav Ioniţă de la Institutul Viitorul care susţine că vor fi afectate mai cu seamă proiectele de infrastructură, inclusiv cele legate de drumuri. „În general însă bugetul va supraviețui. Veniturile vor fi mai mari decât se anticipa. Salariile, pensiile… nu vor fi afectate”, susţine Ioniţă. El precizează că pur şi simplu este pusă pe brânci infrastructura. Despre efectele politice, analistul politic Veaceslav Berbeca consideră că decizia legislativului european loveşte în imaginea R. Moldova, şi în PD, căruia îi va fi greu să se mai poziţioneze ca partid pro-european. Analistul nu crede însă că PD va pierde dividende electorale din moment ce jumătate din deputaţi ar urma să fie aleşi pe circumscripţii uninominale. Politologul Dionis Cenuşă nu exclude că decizii similare celei a Parlamentului European ar putea fi luate şi de alte instituţii europene ceea ce va duce la înghețarea oricărui sprijin.

Istoricul Octavian Ţîcu se întreabă într-un editorial pe cotidianul.md cine s-ar fi gândit, că la începutul secolul XXI, va trebui să înfruntăm „un regim oligarhic odios, construit sub ochii și prin complicitatea noastră, dintr-o pornire nobilă, de europenizare și integrare în civilizația euro-atlantică, cu asistență occidentală extinsă… Sau cine ar fi crezut că pentru demolarea acestui regim, cu înclinații dictatoriale tot mai evidente, vom fi nevoiți să creăm mișcări de rezistență națională, să protestăm și să ne opunem din toate puterile apariției unei noi dictaturi în Europa”. Ţîcu e de părere că suntem într-o ipostază de uzurpare a puterii. „Regimul lui Plahotniuc este în afara legii… iar, împotriva acestui regim, orice formă de acțiune și rezistență este deja justificată.”

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat miercuri o declarație în care reafirmă necesitarea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de pacificare în una civilă cu mandat internațional. Analistul Oazu Nantoi a declarat pentru Ziarul de Gardă că la modul practic acest lucru nu va soluționa conflictului transnistrean. Nantoi sugerează că OSCE ar avea o percepţie falsă faţă de soluţionarea conflictului transnistrean şi că este o structură care își caută sensul de existență, iar rezoluţia votată de ea rezoluție nu va schimba nimic. „OSCE este o structură unde se discută, dar nu se rezolvă nici o problemă”, punctează Oazu Nantoi.

Despre declaraţia Adunării parlamentare a OSCE scrie şi comentatorul portalului NewsMaker.md, Evgheni Şolari. El precizează că documentul, inclusiv rezoluţia care reafirmă necesitarea retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului și transformarea actualei misiuni de pacificare în una civilă nu a fost sprijinită de Rusia care a părăsit în semn de protest sala de şedinţă. Autorităţile din R. Moldova spun că această rezoluţie e un nou succes al diplomației moldovene… după o declaraţie similară adoptată la Adunarea Generală a ONU. Numai că inclusiv ministerul de externe recunoaşte că astfel de documente nu presupun rezultate imediate, se spune în articol. Pe final, Evgheni Şolari aminteşte contextul politic intern. „În ajunul parlamentarelor Partidul Democrat de guvernământ şi-a ales principala temă de campanie confruntarea cu „amenințarea rusească”. În aceste condiţii PD are nevoie de „succese”, nicidecum de o istorie a „cedărilor””, concluzionează Evgheni Şolari.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG