Linkuri accesibilitate

Consiliul de Securitate ONU cere încetarea luptelor în Nagorno-Karabah


Imagini video din prima linie a războiului armeano-azer din regiunea Nagorno-Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00

Imagini video din prima linie a războiului armeano-azer din regiunea Nagorno-Karabah, 16 octombrie 2020.

Consiliul de Securitate ONU a cerut Armeniei și Azerbaidjan-ului să respecte ultimul acord de încetare a luptelor în regiunea separatista Nagorno-Karabach. După o reuniunea cu ușile închise, toate cele 15 state membre, au declarat surse diplomatice pentru AFP, au căzut de acord că situația este gravă și că ambele părți trebuie să „facă un pas înapoi” și să respecte ultimul acord de încetare a luptelor, anunțat pe 17 octombrie. Era al doilea acord de acest gen, negociat de la reizbucnit luptelor pe 27 septembrie. Iar ambasadorul Rusiei la ONU a subliniat necesitatea unui mecanism de verificare a modului în care se respectă încetarea luptelor. Acesta ar putea funcționa sub egida OSCE.

Rusia, care deține în acest moment președinția prin rotație a Consiliului de Securitate ONU, lucrează la o declarație comună privind conflictul din Nagorno-Karabah, în care se așteaptă să se ceară Armeniei și Azerbaidjanului să reia negocierilor, mediate de așa-numitul grup de la Minsk, format din Rusia, Franța și Statele Unite.

Primul acord de încetare a luptelor, mediat de Rusia, a fost încălcat imediat după ce fusese negociat.

O hartă a zonei, care include Nagorno-Karabah, regiunea separatistă din Azerbaidjan, dominată de miliții armene.
O hartă a zonei, care include Nagorno-Karabah, regiunea separatistă din Azerbaidjan, dominată de miliții armene.

Luptele din Nagorno-Karabach, regiunea separatistă din Azerbaidjan dominată de armeni, au făcut sute de victime inclusiv civili, de ambele părți de la reizbucnirea ciocnirilor în septembrie. Dar cifrele nu pot fi verificate independent.

Președinții ambelor țări, în interviuri separate cu agenția TASS, au declarat să sunt dispuși să negocieze, președintele azer afirmând chiar că este deschis unor negocieri directe cu omologul său de la Erevan, organizate la Moscova sau oriunde în altă parte.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG