Linkuri accesibilitate

Consiliul pentru Drepturile Omului la ONU a votat pentru lansarea unei monitorizări a încălcării drepturilor din Belarus


Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prezentată de Uniunea Europeană pentru a lansa o monitorizare a presupuselor încălcări ale drepturilor din Belarus, pe fondul represiunilor împotriva protestatarilor care cer demisia președintelui Aleksandr Lukașenka.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a primit mandatul de a monitoriza îndeaproape situația din Belarus și de a prezenta un raport cu recomandări până la sfârșitul anului.

Măsura a venit în ciuda eforturilor Rusiei, care și-a declarat sprijinul pentru Lukașenka, încercând să dilueze mesajul rezoluției adoptată vineri. Rusia, care nu are vot în calitate de observator, a depus 17 amendamente la rezoluție, dar toate au fost respinse. Rezoluția UE a fost adoptată după ce 23 de țări au votat pentru, două împotrivă și 22 s-au abținut la forumul de la Geneva, care are 47 de membri.

Rezoluția a fost votată după ce una din liderele opoziției din Belaruis, Svetlana Țihanovskaia a cerut Minskului să permită desfășurarea unei misiuni internaționale care să documenteze posibilele abuzuri comise de Lukașenka și guvernul său împotriva protestatarilor pașnici care au contestat masiv rezultatele scutinului din 9 august.

Remarcile ei au venit în timp ce ONU a avertizat cu privire la posibilitatea „unei alte cortine de fier” să coboare în Europa. Țihanovskaia a repetat că opoziția dorește reluarea scutinului, de data aceasta cu respectarea normelor democratice.

„Subliniez încă o dată disponibilitatea noastră de a discuta cu autoritățile și de a căuta o soluție pașnică la criza care a afectat națiunea noastră”, a spus ea.

Rezoluția Consiliului ONU pentru Drepturile omului vine la o zi după ce Parlamentul European a adoptat în mod covârșitor o rezoluție – fără valoare de lege - care refuză recunoașterea lui Lukașenka drept președinte legitim al Belarusului odată cu expirarea mandatului său actual în noiembrie, respingând rezultatele alegerilor din 9 august pe care opoziția și Occidentul le-au considerat trucate.

Ambasadorul Belarusului la ONU la Geneva, Iuri Ambrazevici, a declarat că nu este acceptabil să se utilizeze Comitetul ONU pentru drepturile Omului pentru a interveni în alegerile unei țări.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG