Linkuri accesibilitate

„Conspiraționiștii de week-end și Alianța Vestului (Mircea Morariu/contributors.ro)


„România este ţara cu cele mai mari preţuri la carburanţi” (Lulea MArius Dorin/Adevărul blog)

Sâmbătă, primarii a patru mari orașe din vestul României – Timișoara, Cluj, Deva și Oradea – au semnat documentul de fondare a Alianței Vestului. Raluca Ion de la republica.ro a stat de vorbă cu Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea, care argumentează inițiativa. E vorba de dorința de a face din regiune „un pol de dezvoltare care să îi atragă pe românii care aflați în căutarea unei vieți mai bune”. Pentru asta, este nevoie de „proiecte de infrastructură mare, conexiuni feroviare și fonduri europene. Iar orașele din Alianța Vestului vor să negocieze cu Comisia Europeană și cu Guvernul pentru descentralizarea absorbției de fonduri UE. Scopul este ca, la următorul exercițiu bugetar al UE, Alianța Vestului, și nu ministerele să fie autoritate de management pentru proiectele ce vizează regiunea, iar raportările să fie făcute direct către Bruxelles”, pentru că „Birocratizarea ministerelor a ajuns la niveluri inacceptabile”, explică Bolojan.

Mircea Morariu scrie pe contributors.ro despre cum au tratat televiziunile această știre. Deși „Totul a fost anunțat din vreme, s-a petrecut în văzul lumii, (...) apetitul conspiraționist nu s-a putut abține, așa că iar a intrat în funcțiune sindromul drobului de sare”, spune Morariu. „Conspiraționiștii de week-end pretind că Alianța Vestului trebuie mai mult ca sigur să fi fost plănuită de tot felul de agenți ai radicalilor Uniunii Europene ori care se adăpostesc sub umbrela acesteia, voind, de fapt, răul țărișoarei”. De unde și concluzia: „în loc să tot inventăm scenarii apocaliptice și să tot aproximăm aiurea ce mari primejdii reprezintă pentru unitatea națională Alianța Vestului, ar fi mult mai bine să ne apucăm, în fine, de treabă”.

Alt blogger de la Adevărul, Lulea Marius Dorin, scrie că „România este ţara cu cele mai mari preţuri la carburanţi” și că „Franţa iese în stradă pentru mai puţin”. Găsește inexplicabilă situația: „Avem rezerve importante de gaze şi de petrol, dar acest lucru nu ne ajută cu absolut nimic. Avem şi rafinării proprii (…) Avem şi cele mai mici preţuri la forţa de muncă şi tot cu nimic nu ne ajută”. „Când preţul barilului creşte, preţul carburanţilor din România creşte şi el. Când preţul barilului scade, la noi preţul la carburanţi creşte în continuare”. State din jurul României, precum Republica Moldova, importă carburanţi din România iar preţurile la pompă sunt cu mult mai mici. „Ceva nu pare în regulă”.

Probabil că da, de vreme ce recentul sondaj realizat de BCS a măsurat la 70% procentul românilor care ar dori ca guvernul condus de Viorica Dăncilă să fie dat jos. Iar BCS, scrie Adevărul, „a fost unul dintre puţinele institute sociologice care au prezentat date corecte la alegerile prezidenţiale din 2014”.

George Friedman, specialist în geopolitică, fondator al Stratfor și Geopolitical Features, a ținut luna trecută o conferință la București despre „Viitorul relației trans-atlantice. Relevanța pentru Europa de Est“. Săptămânalul Newsweek a făcut o selecție de citate. Friedman a spus acolo că riscul unui comportament „disrurptiv” al Rusiei în perioada următoare este mare. La numai câteva zile s-a declanșat criza din Marea Azov, în condițiile în care, crede Friedman, „conflictul înghețat din Ucraina convine atât SUA, cât și Rusiei. Pentru americani, „rușii sunt acolo, nu la Carpați. Din punctul de vedere al rușilor, americanii sunt aici, nu la Smolensk”.

XS
SM
MD
LG