Linkuri accesibilitate

Controlul exercitat în R. Moldova de Consiliul Audiovizualului este „un abuz cu riscuri enorme pentru libertatea presei” (G4Media)


G4Media scrie despre un derapajul periculos al Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, pe care oamenii de presă îl consideră „un abuz cu riscuri enorme pentru libertatea presei”. E vorba despre măsura care le interzice jurnaliștilor să comunice alte informații decât cele furnizate de autoritățile statului, în contextul epidemiei de coronavirus. Măsura vine după ce mai mulți medici au povestit ziariștilor că „sunt nevoiți să muncească, pe timp de pandemie, fără măști, mănuși și dezinfectanți. Unii chiar și fără salarii. Avocatul poporului a și anunțat miercuri că mulți medici sunt gata să-și depună cererile de demisie”. Este citat pe larg Dragoș Vicol, președintele Consiliului Audiovizualului, iar formulările sunt frisonante : „pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern. Unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate sunt autorităţile publice competente din țară și de peste hotare”.

Pe blogurile Adevărul, LARICS își asumă articolul lui Radu Cupcea care demontează știri false despre medicamente minune din Rusia și China împotriva COVID 19. În Italia, circulă de câteva zile, scrie Cupcea, un filmuleț realizat de doi italieni care se filmează la Moscova și explică virtuțile medicamentului Avidol, care ar vindeca COVID19. În realitate, e vorba de Arbidol, un antiviral produs încă din anii optzeci, deloc confirmat ca eficient în actuala pandemie. Arbidol nu e vândut decât în Rusia, mai precizează cercetătorul grupului LARICS. S-a făcut chiar o campanie publicitară pentru el, pe care însă autoritățile ruse au interzis-o rapid. Numai că un binevoitor din România a refilmat filmulețul interzis și l-a distribuit pe rețelele de socializare…

Guvernul a cerut retragerea de pe site-ul bpnews a unui articol-reclamă pentru un medicament vindecător de COVID19

G4Media mai scrie azi despre ineficiența măsurilor luate de ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) împotriva unor site-uri care au difuzat știri false. „Breackingnews.xyz, creat pe o platformă rusească, care promovează zeci de articole false, e funcțional joi, la ora 8.30, în ciuda cererii de miercuri a guvernului către ANCOM de blocarea totală a accesului la conținut”, scriu jurnaliștii G4Media. La fel de viu e și site-ul bpnews.ro, înregistrat pe numele lui Ninel Peia, fost pesedist exclus din partid după ce a susținut vehement ideea că vaccinarea copiilor ar fi dus la o epidemie de e-coli din județul Argeș, lucru neadevărat. Acum, guvernul a cerut retragerea de pe site-ul bpnews a unui articol-reclamă pentru un medicament vindecător de COVID19. Articolul e tot acolo.

Efecte încă neexperimentate de români pe timpul carantinei generalizate decisă de președintele României, în încercarea de a stăvili propagarea virusului. Vasile Ernu scrie în Libertatea despre calvarul părinților care trebuie să se ocupe de educația școlară a copiilor lor, în timp ce ei înșiși lucrează de acasă. Asta, în condițiile în care totul este o improvizație amatoristică în care fiecare vine cu ce poate și îl duce mintea. Mai e și problema celor 50% dintre copii care trăiesc în mediul rural și care, majoritatea, nu au conexiune la internet, nici calculator sau tabletă, nici ei și probabil nici profesorii lor. Ei pur și simplu nu fac școală. Ernu semnalează că există destulă expertiză, doar că trebuie preluate modele. Institutul Goethe, de pildă, unde copiii și adulții învață limba germană, dispune de tot ce trebuie pentru învățarea la distanță.

XS
SM
MD
LG