Linkuri accesibilitate

Coreea de Nord lansează trei proiectile către Japonia încălcând rezoluțiile ONU


Liderul nord-coreean vizitează o unitate de artilerie în timpul exercițiilor militare din 2 martie 2020

Coreea de Nord a lansat luni trei proiectile cu rază scurtă de acțiune de pe coasta de est a țării, au declarat reprezentanți ai armatei din Coreea de Sud. Acest incident are loc la două zile după ce Coreea de Nord a amenințat că va lua măsuri „de proporții” pentru a protesta pentru că a fost criticată pentru exercițiile militare anterioare.

Șefii Statului Major al armelor reunite din Seul au declarat că au fost lansate mai multe tipuri de proiectile din orașul estic de coastă Sondok. Acestea au parcurs circa 200 de kilometri la o altitudine maximă de 50 de kilometri înainte de a cădea în apele mării dintre Peninsula Coreeană și Japonia.

Conform declarației Statului Major, Coreea de Sud își exprimă „regretul profund” pentru aceste lansări care încalcă un mai vechi acord semnat de cele două Corei vizând reducerea tensiunilor militare. În Coreea de Sud, directorul securității naționale, ministrul apărării și șeful serviciilor secrete au susținut o conferință video de urgență și au ajuns la concluzia că acțiunea Coreei de Nord nu este utilă pentru eforturile de instituire a păcii în Peninsula Coreeană.

Secretarul general al cabinetului japonez, Yoshihide Suga, a declarat că proiectilele lansate de Coreea de Nord par să fi fost rachete balistice. El a spus că mai multe proiectile nord-coreene au străbătut chiar și 200 de kilometri, dar că niciunul nu a aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei.

Coreea de Nord a declarat că, în ultimele zece zile, liderul Kim Jong Un a asistat la două runde de exerciții de artilerie cu muniție de război, testând pentru prima dată, după manevrele de la sfârșitul lui noiembrie trecut, mai multe tipuri de armament. Kim a început anul 2020 promițând să-și consolideze capacitatea nucleară și să nu țină cont de moratoriul pentru testarea armelor de mare capacitate pe fundalul impasului diplomatic rezultat din incapacitatea SUA să-l convingă pe Kim să renunțe la programul său nuclear în schimbul beneficiilor economice și politice.

Coreea de Sud și unele țări europene au protestat împotriva celei de-a doua runde de exerciții organizate de Coreea de Nord, pe 2 martie, în timpul căreia se crede că au fost lansate rachete balistice, regimul nord-coreean încălcând astfel rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

XS
SM
MD
LG