Coreea de Nord și Coreea de Sud au efectuat teste de rachete balistice la numai câteva ore una de cealaltă, etalându-și forța militară pe fondul discuțiilor blocate asupra programului nuclear al Phenianului. Nord-coreenii au lansat două rachete balistice în mare pe 15 septembrie, a declarat armata sud-coreeană, la doar două zile după ce Coreea de Nord anunțase că a testat noi rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Lansările, o încălcare a rezoluțiilor ONU, arată că Nordul comunist continuă să-și perfecționeze arsenalele, în ciuda unei crize economice grave.
Câteva ore mai târziu, Coreea de Sud a testat prima sa rachetă balistică lansată din submarin, devenind a opta țară din lume cu o astfel de tehnologie, după Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franța, Coreea de Nord și India. Dintre aceste țări, doar Coreea de Sud nu are arme nucleare. Președintele sud-coreean Moon Jae-in, care a asistat la testul programat din timp, a declarat țara sa are acum „suficientă capacitate de descurajare pentru a răspunde provocărilor Coreei de Nord în orice moment”.
În weekendul trecut, Coreea de Nord a declarat că a testat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune capabilă să lovească o mare parte din Japonia. De la summitul eșuat al liderului Kim Jong Un cu fostul președinte american Donald Trump în Vietnam, în februarie 2019, discuțiile privind oprirea programelor nucleare și de rachete ale țării comuniste din Extremul Orient s-au blocat. Rachetele cu rază scurtă de acțiune pe care nordul le-a lansat mai devreme pe 15 septembrie au fost lansate din zonele centrale din interiorul țării și au zburat în jur de 800 de kilometri, la o altitudine maximă de 60 de kilometri spre Marea Japoniei, potrivit șefilor statelor majore reunite ale armatei sud-coreene. Premierul japonez Yoshihide Suga a declarat că lansările, pe care le-a numit „revoltătoare” amenință pacea și securitatea în regiune. Potrivit armatei americane, rachetele nu au reprezentat o amenințare imediată pentru personalul, teritoriul sau aliații Statelor Unite, dar ele au evidențiat „impactul destabilizator al programului ilegal de înarmare [din Coreea de Nord]”.