Linkuri accesibilitate

Coronavirus: Guvernul lui Johnson aprobă vaccinul Pfizer


Marea Britanie a devenit prima țară care a aprobat oficial folosirea vaccinului fabricat de firma americană Pfizer și de partenerul său german BioNTech.

Coronavirus: Guvernul lui Johnson aprobă vaccinul Pfizer
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Marea Britanie a devenit prima țară care a aprobat oficial folosirea vaccinului fabricat de firma americană Pfizer și de partenerul său german BioNTech.

Compania americană Pfizer a încheiat a treia fază a testărilor și afirmă că vaccinul este eficace în 95% din cazuri, chiar și pentru adulții în vârstă, și fără efecte secundare.

Oficiali europeni au criticat de asemenea decizia guvernului lui Johnson de a aproba relativ grăbit vaccinul din SUA...

Guvernul lui Boris Johnson a comandat deja 40 de milioane de doze, pentru a vaccina 20 de milioane de cetățeni. Ministrul sănătății, Matt Hancock, a spus că 800.000 de doze vor fi deja disponibile săptămâna viitoare.

Marea Britanie la va primi de îndată, întrucât cele pentru Europa sunt fabricate în Belgia. Premierul Boris Johnson a numit știrea „fantastică”.

Ministrul Hancock a anunțat că vaccinul va fi mai întâi distribuit spitalelor. Vor urma doctorii și farmaciștii, apoi vor fi create centrele de vaccinare pentru populație.

Asta înseamnă că, în mod paradoxal, Marea Britanie a aprobat vaccinul înaintea SUA și a UE. Guvernul nu și-a expus încă toate argumentele științifice pentru ce a decis să cumpere vaccinul din SUA și nu mai degrabă cel produs la Oxford. Asta cu atât mai mult cu cât vaccinul american, spre deosebire de cel britanic, trebuie ținut obligatoriu la -70 grade Celsius.

Rămâne faptul că Anglia va fi, dacă totul merge bine, prima țară care va experimenta pe scară largă un vaccin anti-Covid. Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) continuă să afirme că un vaccin folosit pe o asemenea scară ar trebui să primească mai întâi aprobarea sa.

O serie de oficiali europeni au criticat de asemenea decizia guvernului lui Johnson de a aproba relativ grăbit vaccinul din SUA.

Bilanțul actual în Marea Britanie este de 1,65 milioane de persoane infectate și aproape 60.000 decese.

Dar oficialii europeni au ochii îndreptați și asupra Ungariei, după ce guvernul lui Viktor Orban a anunțat că va achiziționa și distribui vaccinul rusesc Sputnik. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că Ungaria, care a profitat de un vid juridic alegând vaccinul rusesc, o poate face dacă își asumă „deplina responsabilitate” pentru populația sa.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG