Linkuri accesibilitate

Coronavirusul reduce poluarea planetei, dar poate fi de scurtă durată


Centrul orașului Wuhan din provincia centrală Hubei
Centrul orașului Wuhan din provincia centrală Hubei

Epidemia de coronavirus a redus drastic activitatea umană în regiunile cele mai afectate ale lumii, iar, o dată cu aceasta, a scăzut și … poluarea.

Imagini de pe satelit arată o atmosferă cristalină deasupra provinciei chineze Hubei, iar apa din canalele Veneției au avut răgaz să se limpezească, pentru prima dată după multe decenii.

Coronavirusul reduce poluarea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct



Există un beneficiar neașteptat al coronavirusului: planeta!”, “Îmbunătățire enormă a calității aerului datorită coronavirusului.”, “Blocada cauzată de coronavirus a salvat probabil zeci de mii de vieți în China, prin simpla reducere a poluării”, acestea sunt doar câteva titluri din media internaționale apărute după ce NASA a publicat, la începutul lunii, imagini din satelit ale atmosferei deasupra Chinei și a orașului Wuhan, capitala provinciei Hubei. Este provincia chineză cea mai afectată de coronavirus și de măsurile drastice luate de China pentru a opri răspândirea infecției.

Wuhan a fost câteva săptămâni un oraș pustiit de coronavirus și carantină
Wuhan a fost câteva săptămâni un oraș pustiit de coronavirus și carantină

Imaginile și hărțile poluării create cu ajutorul lor arată cum scad masiv emisiile de dioxid de azot, gazul nociv aruncat în aer mai ales de motoarele cu ardere internă ale mașinilor și de centralele electrice pe bază de combustibil fosil. Emisiile scad masiv mai întâi în orașul Wuhan, la sfârșit de ianuarie, apoi în provincia Hubei, apoi în toată China, în februarie, o dată cu extinderea măsurilor de carantină, când tot mai multe milioane de oameni rămân acasă, iar fabricile și uzinele se închid, ducând la o reducere subsanțială a traficului rutier și a consumului de cărbune. „Este pentru prima dată când am văzut o scădere atât de mare a poluării pe o arie atât de extinsă, datorită unui eveniment specific”, a declarat citată de CNN și alte media internaționale Fei Liu, cercetătoare pe probleme de calitate a aerului la Goddard Space Flight Center, o structură a NASA.

Poluarea s-a redus per total în China, iar numărul zilelor cu aer de bună calitate a crescut, în medie, cu 21,5%, în luna februarie, potrivit datelor ministerului chinez al ecologiei și mediului.

Profesorul american Marshall Burke, care studiază sistemele pământului la universitatea Stanford, a calculat într-un studiu citat de portalul forbes.com că blocada impusă contra răspândirii coronavirusului a salvat probabil, în China, mii de vieți de copii sub cinci ani și zeci de mii de vieți de bătrâni de peste 70 de ani, prin reducerea emisilor unei particule anume, PM2.5, considerată cauză primară a deceselor provocate de poluarea atmosferică.

Scepticii au spus că măsurile contra coronavirusului și reducerea poluării nu au nimic în comun, că pot exista alte explicații.

În aceste zile, rareori mai trec oameni pe podul Rialto, din Veneția
În aceste zile, rareori mai trec oameni pe podul Rialto, din Veneția

Dar fenomenul s-a repetat când Italia, țara europeană cea mai afectată de coronavirus, a impus propria blocadă, mai ales în nordul industrial. Agenția Spațială Europeană (ESA) a difuzat imagini ale atmosferei deasupra Italiei din perioada 1 ianuarie - 11 martie captate de un satelit specal, care monitorizează poluarea atmosferei pe glob. “Scăderea emisilor de dioxid de azot este cea mai evidentă deasupra Câmpiei Padului”, spune Claus Zehner, directorul acestei misiuni europene, Copernicus Sentinel-5P, citat de portalul ESA, esa.int. Câmpia Padului se întinde de la Alpi, în nord-vest, pănă la țărmurile Adriaticii, în est, până în regiunea Veneției.

Veneția este un loc unde se poate observa un alt efect al reducerii activității industriale, traficului pe autostrăzi, dar și traficului aerian și maritim. Turiștii care veneau aici cu sutele de mii în luna martie au dispărut din cauza măsurilor antiepidemice, iar apele mării și ale canalelor venețiene, care nu mai sunt brăzdate, ca de obicei, de nave de croazieră și gondole, s-au limpezit.

“Scăderea turismului a readus apele cristaline ale lagunei din vremurile antice și cele post-belice, când în canale te mai putea scălda”, scrie ziarul local, La Nuova di Venezia e Mestre, citat de portalul ecowatch.com.

Așadar, oamenii nu mai călătoresc atât de mult pentru a se distra, își reduc activitatea economică, iar aerul și apele sunt mai curate. Dar efectele asupra mediului nu sunt numai pozitive, mai ales pe termen lung.

“Emisiile au scăzut datorită coronavirusului, dar aceasta este rău”, titrează portalul politico.com specializat în afacerile europene. “Dacă acum o lună, directorilor de companii nu le mai tăcea gura despre investițiile în economia verde pe care vor să le facă, atunci astăzi Uniunea Europeană amână dezbaterile despre o nouă legislație în apărarea climei, protestele Fridays for Future se mută în spațiul virtual, iar industriile poluante, de la cea aviatică la cea petrolieră, caută ajutoare de la stat pentru a compensa pierderile provocate de epidemie”, scrie politico.com.

Iar experți citați de CNN trag un semnal de alarmă că, după epidemie, și oamenii, și industriile pot â încerca să recupereze cu vârf și îndesat tot ce au pierdut din cauza blocadei, poluând și mai tare ca înainte.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG