Linkuri accesibilitate

Covid-19: libertatea de circulație a cetățenilor moldoveni în UE ar putea rămâne limitată


Secretarul de stat american Mike Pompeo și-a exprimat miercuri încrederea că Washington-ul va ajunge la un acord pentru reluarea călătoriilor între Statele Unite și țările Uniunii Europene, blocate aproape total din martie din cauza pandemiei de coronavirus. Pompeo a declarat presei că este „important" pentru ambele părți reluarea călătoriilor și că este "foarte încrezător" că se va putea ajunge la un acord în câteva săptămâni.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a început să discute deschiderea treptată a granițelor externe ale Uniunii Europene de la 1 iulie iar pentru moment se pare că Statele Unite nu sunt incluse printre țările cu care se vor relua călătoriile fără limite, din cauza evoluției pandemiei de coronavirus in America.

Miercuri au fost raportate 38.115 de infecții cu noul coronavirus, stabilindu-se astfel recordul de noi cazuri într-o singură zi, scrie Washington Post. Texas, Florida și California sunt statele cu cele mai multe cazuri noi, fiecare dintre ele având peste 5.000 de noi infecții.

Comisia European va relua vineri discuțiile pe această tema - dar lista de țări cu care ar urma să fie reluate călătoriile ne-esențiale este mereu schimbată și oricum, doar o recomandare.
Țările UE sunt libere să-și decidă propriile reguli sanitare și criterii după care redeschid granițele. Motiv pentru care secretarul de stat american are motiv să de declare „încrezător că vom găsi un set de condiții care vor crea suficiente garanții de sănătate și siguranță".

Pentru moment, nici R.Moldova nu se regăsește printre țările ai căror cetățeni vor putea intra în UE fără carantina obligatorie de 14 zile. Miercuri, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a depășit 15 mii de cazuri, a informat Ministerul Sănătății.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG