Linkuri accesibilitate

Covid-19: Pfizer - BioNTech, primul vaccin experimental cu eficacitate de peste 90%


Peste 50 de milioane de cazuri de coronavirus la nivel mondial
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:02 0:00

Statele Unite au trecut luni de peste 10 milioane de contaminări cu noul coronavirus iar președintele ales, democratul Joe Biden a avertizat că țara va trece încă printr-o perioadă de „grele încercări”, în aceeași zi în care firma farmaceutică Pfizer și partenerul său german BioNTech au anunțat că vaccinul experimental anti-Covid pe care l-au dezvoltat are o eficacitate de peste 90%, potrivit datelor inițiale ale unui studiu amplu, semnalând o mare victorie în lupta împotriva pandemiei.

Sunt primii producători de medicamente care raportează un asemenea succes, pe baza unor experimente clinice de amploare cu vaccinul anti-COVID-19. Cele două firme au spus că până acum nu au identificat efecte secundare negative semnificative, și vor să ceară luna aceasta autorizația americană pentru folosirea vaccinului în regim de urgență.

Președintele companiei Pfizer a ținut să precizeze că firma sa nu a participat în programul administrației Trump de încurajare a cercetării pentru găsirea unui vaccin anti-Covid-19.

Dacă vaccinul va obține autorizația, numărul dozelor va fi limitat la început, și rămân numeroase semne de întrebare, inclusiv cât timp va oferi protecție persoanelor vaccinate.

Președintele BioNTech Ugur Sahin a spus că are motive să creadă că efectul de imunizare va dura un an de zile, deși nu există încă o certitudine în acest sens.

Vaccinul a fost testat pe 43.500 de voluntari în șase țări și nu s-au înregistrat probleme de siguranță.

În lume sunt mai multe vaccinuri în fazele finale ale testării (faza a treia), dar cel produs de Pfizer este primul care dă rezultate.

Vaccinul are la bază o abordare complet experimentală, care presupune injectarea unei părți din codul genetic al virusului în scopul „antrenării” sistemul imunitar uman.

Știrea despre vaccin a făcut să crească brusc prețul acțiunilor la bursele de valori mondiale, în ideea că economia s-ar putea relansa odată ce omenirea va avea mijloace eficace să trateze și să prevină infectarea cu COVID-19.

Tot în Statele Unite a fost aprobată utilizarea unui tratament, bazat pe anticorpi, dezvoltat de firma Eli Lilly și care ar putea reduce semnificativ numărul de cazuri grave de Covid-19. Este similar cu tratamentul care i-a fost acordat președintelui Trump când s-a infectat cu noul coronavirus și a fost spitalizat în octombrie. Compania a anunțat că ar putea produce în jur de un milon de doze, multe prea puțin însă pentru o țară, ca Statele Unite, unde rata infectărilor, pe zi, a trecut de 100 de mii. Luni s-a înregistrat și un număr record de spitalizări cu aproape 60 de mii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG