Linkuri accesibilitate

COVID-19 pune capăt acestei dualităţi monstruoase: noi pe canapea, suferinţele lumii la televizor (Matei Vișniec/Dilema veche)


Nu a trecut neobservat modul malițios cu care a întâmpinat președintele moldovean igor Dodon intenția compatrioților săi aflați în alte state europene să se întoarcă acasă. ”Şi-au adus aminte de casă. Până acum spuneau că Moldova nu le trebuie”. Adaugă însă că e bine că vor acasă, numai că statul nu va putea să-i ajute pe toți. Că sunt un million sau doar câteva sute de mii, e imposibil, spune șeful statului, citat de Adevărul. „Noi îi primim pe toţi acasă, dar, în acelaşi timp, trebuie să vedem să nu supunem riscului 3 milioane de cetăţeni care se află aici acasă”, îndulcește şeful statului. Dar din declarație se poate subînțelege că sunt doriți să vină și să rămână câteva zeci de mii, în mod ideal 100.000 de oameni, cu ajutorul cărora n-ar mai rămâne terenuri pârloagă.

O observație a lui Matei Vișniec, din articolul apărut în Dilema veche : „după al Doilea Război Mondial, europenii din Vest s-au obişnuit cu ideea că dezastrele, crizele grave şi dramele majore se produc pe alte meridiane şi nu la ei. (…)Este, practic, pentru prima dată, din 1945 încoace, când Vestul se descoperă la fel de vulnerabil ca şi „ceilalţi“ (…) COVID-19 ar trebui să fie o lecţie de umilinţă şi să pună capăt acestei dualităţi monstruoase: noi pe canapea, suferinţele lumii la televizor”.

Bruxelles-ul nu poate face mai mult decât fiecare guvern în parte


În săptămânalul reporterglobal, Cosmin Cocîrlă scrie că „Mașinăria europeană a pornit greu, lăsând spațiu liber dezinformărilor. Totuși, deja se pot contabiliza câteva decizii importante. Statele Uniunii au raționalizat resursele medicale, au luat măsuri de ordin economic și de limitare a circulației. Asta deși „În domenii precum sănătatea, (…) Bruxelles-ul nu poate face mai mult decât fiecare guvern în parte. Nu poate transfera de la un stat la altul nici fonduri, nici echipamente medicale. Nu poate nici măcar să oprească un stat membru să închidă frontierele interne – Tratatul Schengen însuși le permite asta, atunci când există amenințări la adresa siguranței sau a sănătății publice ”. Autorul articolului adaugă că instituțiile europene încep acum să recupereze teren. Serviciul European de Acțiune Externă, de pildă, își propune „punerea în comun a resurselor pentru a lucra la tratamente și la un vaccin; limitarea daunelor economice prin coordonarea măsurilor de stimulare fiscală și monetară și menținerea deschisă a comerțului cu bunuri; colaborarea la redeschiderea frontierelor atunci când oamenii de știință ne spun că putem face asta; combaterea campaniilor de dezinformare online”. Cosmin Cocîrlă reproduce fraza finală a comunicatului Serviciul European de Acțiune Externă, care este un citat din Jean Monnet : „Europa se va forja în crize și va fi suma soluțiilor adoptate pentru aceste crize”.

ISIS va căuta să-şi întărească poziţiile din zonă, reocupând baze strategice din Irak şi Siria


Cristian Unteanu (blogurile Adevărul) reamintește că pe planetă nu se moare numai de coronavirus. Mai multe agenţii militare de informaţii avertizează că organizaţiile jihadiste teroriste „vor încerca să se relocheze urgent în teritorii precum cele din Irak, acum părăsite în viteză, de teama epidemiei, de trupele coaliţiei. Şi pleacă aproape totalitatea efectivelor: britanicii şi cehii au anunţat deja o retragere parţială sau totală a forţelor lor din Irak, francezii, în urmă cu câteva ore, au anunţat închiderea totală a misiunii Chammal, americanii au anunţat oprirea tuturor operaţiunilor în care erau angrenate forţele desfăşurate în zona sa de responsabilitate (…).Există temerea că, în acest context, ISIS va căuta să-şi întărească poziţiile din zonă, reocupând baze strategice din Irak şi Siria”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG