Linkuri accesibilitate

Covidul asimptomatic e lîngă tine!


Chișinău, iunie 2020.
Chișinău, iunie 2020.

Realitatea (asimptomatică) în amănunt, văzută de scriitorul Iulian Ciocan.

Acum cîteva zile, guvernanţii ne-au avertizat că numărul de paturi de spital disponibile se împuținează. Şi ne-au mai spus că “sute de oameni cu forme ușoare ale bolii se tratează în izolare la domiciliu, primind consultații medicale la telefon.” Fraza asta mi s-a întimpărit în minte, stimaţi ascultători. Sute de oameni cu boală asimptomatică stau acasă şi discută cu medicii la telefon!

Cînd numai într-o zi ai 375 de infectaţi, e limpede că paturi de spital nu vor mai fi suficiente. Şi pesemne tot mai mulţi infectaţi, cu aşa-numitele forme uşoare ale bolii, se vor trata la domiciliu. Sunt foarte curios să ştiu cît de eficient este un asemenea tratament, cu discuţii la telefon? Chiar poate fi sigur cel bolnav că face întocmai ce trebuie făcut? Eu unul am nişte dubii…

Şi mă mai frămîntă o îndoială. Oamenii aceştia cu Covid asimptomatic chiar stau în izolare? Adică nu merg la magazin, nu se duc la poştă, nu ies la plimbare? Şi nu există vreun risc să-şi infecteze rudele? Sau sunt izolaţi perfect şi nu se mai apropie de nimeni? Şi dacă un asemenea purtător de Covid asimptomatic trece pe lîngă tine şi strănută voiniceşte? Sau noi mizăm pe ştirea difuzată de yandex.ru, potrivit căreia boala asimptomatică nu se transmite? Cum stă de fapt treaba cu acest Covid asimptomatic? Este el sau nu lîngă noi? Şi cît de periculos e?

XS
SM
MD
LG