Linkuri accesibilitate

CPI cere arestarea a trei persoane legate de războiul dintre Rusia și Georgia din 2008


Mitarii ruși blochează un drum la periferia orașului Gori, în Georgia, 9 august 2008

Primul procuror de la Curtea Penală Internațională a cerut arestarea a trei oficiali din Osetia de Sud despre care a spus că ar fi putut săvârși crime de război în timpul războiului din 2008 Rusia-Georgia.

Karim Khan, principalul procuror al Curții, susține într-o declarație din 10 martie că a cerut judecătorilor să aprobe mandatele.

„Cererea mea pentru aceste mandate de arestare se este justificată în special de informațiile despre detenția ilegală, maltratarea, luarea de ostatici și transferul ilegal ulterior de civili etnici georgieni în contextul ocupației țării de către Federația Rusă”, a afirmat Khan în comunicat.

Scurtul război din 2008 a dus la invadarea Georgiei de către Rusia și, în cele din urmă, la desprinderea Osetiei de Sud și a altei regiuni, Abhazia, de sub controlul guvernului de la Tbilisi.

Rusia a declarat ulterior că consideră cele două regiuni state independente – care nu sunt recunoscute ca state independente de nicio altă țară.

Chiar dacă judecătorii instanței aprobă mandatele de arestare, nu este clar cum vor fi puse în aplicare și de către cine.

Georgia este membru al tribunalului de la Haga. Cu toate acestea, Rusia, care nu este, deține controlul de facto asupra Osetiei de Sud și este puțin probabil să-i predea pe cei trei instanței de judecată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG