Linkuri accesibilitate

Cresc șansele de adoptare a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Ludovic Orban


Marcel Ciolacu, lider PSD
Marcel Ciolacu, lider PSD

În România doi deputați, ​Georgian Pop și Corina Bogaciu, care au fost în partidul Pro România condus de fostul prim-ministrul Victor Pontase întorc în Partidul Social Democrat chiar în ziua în care este citită în Parlament moțiunea de cenzură, prin care social-democrații vor să demită Guvernul Orban după angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD și Uniunea Democrată Maghiară din România au semnat și depus, pe 30 ianuarie, moțiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL- privatizarea democrației românești", în care îl acuză pe prim-ministrul Ludovic Orban că încală principiile democratice prin angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

Odată cu revenirea lui Pop și Bogaciu, PSD ajunge la 200 de parlamentari, anunță Hotnews. Lor li se adaugă, teoretic, cele 30 de voturi de la UDMR, plus patru provenind de la parlamentari plecați din ALDE. PSD ar putea aduna cele 233 de voturi necesare pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată și Guvernul să fie demis.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, anunța, pe 31 ianuarie, după ședința de Comitet Executiv al PSD, că parlamentarii care votează împotriva moțiunii de cenzură sau care lipsesc nemotivat de la vot vor fi suspendați din partid și în viitor nu vor mai candida pe listele PSD.

Ciolacu a mai spus atunci că PSD se bazează deja pe 232 de voturi: de la PSD, UDMR și Forța Națională, înființată de Teodor Meleșcanu și cu care urmează să semneze un acord, lipsind doar un vot pentru adoptarea moțiunii de cenzură.

Birourile Permanente au stabilit ca moțiunea să citită luni, de la ora 14.00, dar nu au stabilit încă o dată la care să fie dezbătută și supusă votului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG