Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:50 5.11.2019

Stenogramele unor audieri în ancheta privind Ucraina publicate de comisiile din Camera Reprezentanţilor

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Senat.
Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Senat.

Comisiile din Camera Reprezentanţilor au publicat transcriptul unor audieri în cazul privind Ucraina. Transcriptul conţine declaraţii ale fostului ambasador american în Ucraina, Marie Yovanovitch şi ale lui Michael McKinle, fost consilier al secretarului de Stat Mike Pompeo.

Cei doi diplomaţi au susţinut că Departamentul de Stat a fost folosit pentru a atinge scopuri de politică internă ale preşedintelui Donald Trump şi au avertizat că acest lucru a afectat interesele Statelor Unite.

McKinley a informat că s-a retras din funcţie după de Departamentul de Stat a ales să nu o susţină pe Marie Yovanovitch, fostă ambasadoare SUA în Ucraina, în faţa atacurilor din partea liderului de la Casa Albă.

"Problema este atunci când interesele private împiedică munca diplomaţilor. Problema este atunci când politicienii şi ţările din spatele Ucrainei realizează cât de uşor este să foloseşti ficţiunea şi aluziile pentru a ne manipula sistemul", a declarat Yovanovitch.

Comisiile au publicat transcriptele în contextul în care se pregătesc pentru audierile publice care vor avea loc luna această. Republicanii au acuzat că ancheta nu este suficient de transparentă, însă democraţii susţin că urmează regulile Camerei Reprezentanţilor în efectuarea acesteia.

15:47 4.11.2019

Putin e gata de o întâlnire în 'formatul Normandia' în caz de nevoie urgentă

Vladimir Putin este interesat în desfăşurarea unei întâlniri în 'format Normandia' (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia) cu privire la rezolvarea conflictului din Donbas în caz de nevoie urgentă, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în emisiunea săptămânală "Moscova. Kremlin. Putin" de pe canalul "Rusia-1", potrivit TASS.

'Preşedintele (rus) a spus în mod repetat, inclusiv în timpul vizitei de săptămâna trecută la Budapesta, că este pregătit de orice fel de reuniune, fiind interesat ca summiturile în 'formatul Normandia' să continue', a afirmat Peskov, reiterând că Vladimir Putin este dispus să participe la o astfel de întâlnire în caz de nevoie urgentă.

În octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului declarase că procesul de pregătire a summitului s-a complicat din cauza noilor abordări ale 'uneia dintre părţi', fără să precizeze despre care parte a 'formatului Normandia' este vorba.

Ministerul de Externe ucrainean a anunţat anterior că data desfăşurării summitului cu privire la situaţia din estul Ucrainei a fost stabilită la nivel înalt, dar mai este nevoie de o confirmare din partea tuturor ţărilor participante la negocierile în patru.

La 29 octombrie, Kievul a anunţat că început să-şi retragă forţele din Zolotoe, o localitate situată în apropierea de linia de contact în regiunea Lugansk (estul Ucrainei). Concomitent separatiştii proruşi au făcut un anunţ similar, conform mass-media ucrainene.

În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean, Volodimir Pristaiko, nu a exclus ca un summit în 'formatul Normandia' să aibă loc până la sfârşitul acestei luni, având în vedere că autorităţile de la Kiev au acceptat aşa-numita 'formulă Steinmeier' de rezolvare a conflictului din Donbas, propusă de actualul preşedinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, pe când era ministru de interne, care prevede retragerea forţelor de ambele părţi de pe linia de contact, desfăşurarea de alegeri în regiunile separatiste şi acordarea ulterioară a unui statut special pentru acestea.

Într-un interviu acordat vineri canalului tv ucrainean TSN, Pristaiko declarase că ultima condiţie pe care Kievul trebuie să o îndeplinească înainte de o reuniune în 'formatul Normandia' este separarea forţelor în localitatea Petrovski, proces îngreunat din cauza că rebelii separatişti au încălcat armistiţiul şi au tras tiruri de mortieră asupra poziţiilor ucrainene.

14:25 3.11.2019

Trump vrea să-l invite pe Zelenski la Casa Albă

Donald Trump a declarat că ar dori ca preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să facă o vizită oficială la Casa Albă şi se aşteaptă ca liderul ucrainean să accepte o astfel de invitaţie.

„Cu siguranţă aş spune că îl invit", a declarat Trump reporterilor în afara Casei Albe înainte de a pleca spre New York.

„Mi-ar plăcea să vină la Casa Albă dacă ar dori să vină şi cred că ar vrea”, a adăugat Trump.

Un apel telefonic din 25 iulie în care Trump i-a cerut lui Zelenski să-l investigheze pe rivalul său politic, Joe Biden şi familia acestuia, a impulsionat demararea unei anchete pentru punerea sub acuzare preşedintelui american din partea democraţilor în Camera Reprezentanţilor SUA.

23:06 2.11.2019

Rick Perry refuză să se prezinte la audieri în cazul anchetei ce îl vizează pe Trump

Rick Perry, secretarul american al Energiei, a fost invitat la audieri în Camera Reprezentanţilor în cazul anchetei care ar putea conduce la demiterea preşedintelui Donald Trump, însă oficialul a anunţat că refuză să participe la audieri secrete.

Interacţiunile preşedintelui Donald Trump cu Ucraina pentru investigarea afacerilor familiei lui Joseph Biden sunt obiectul unei anchete a mai multor comisii din Camera Reprezentanţilor, controlată de opoziţia democrată.

„Secretarul nu va participa la o procedură inchizitorială secretă unde este interzisă prezenţa consilierului juridic ai agenţiei", a declarat Shaylyn Hynes, purtătorul de cuvânt al Departamentului Energiei.

„Dacă comisia este interesată să efectueze o procedură serioasă poate trimite secretarului o invitaţie de a participa la o audiere publică, unde consilierul Departamentului poate fi prezent şi la care poporul american poate asista", a completat Hynes.

Perry, care a anunţat recent că se va retrage din funcţie, este implicat în această anchetă întrucât el a condus delegaţia americană prezentă la ceremonia de învestire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, înlocuindu-l pe vicepreşedintele Mike Pence.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG