Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

15:56 5.11.2019

Ucraina va lichida peste 1.200 de companii de stat

Timofei Milovanov
Timofei Milovanov



Ministrul dezvoltării economice și comerțului din Ucraina, Timofii Milovanov, a declarat că instituţia pe care o conduce intenționează să lanseze o procedură de lichidare a 1.261 de întreprinderi de stat. „Acest lucru înseamnă că întreprinderile respective, practic, nu există. Sau există, însă îşi desfăşoară activitatea având o masă și două scaune. Nimic mai mult. Avem o astfel de situaţie în cadrul unor fabrici ale concernului Ukrspirt, de exemplu” – a explicat Milovanov.

Într-o primă etapă, Ministerul ucrainean al Economiei va face un inventar al întreprinderilor de stat existente și va solicita opinia autorităţilor centrale care le gestionează cu privire la utilitatea menţinerii sau lichidării companiilor respective.

„Avem 3.733 de întreprinderi. Dar în acest număr intră inclusiv cele situate în zona operaţiunilor militare şi în Crimeea. Prin urmare, fără aceste 600 de companii, ne mai rămân aproximativ 3.000” – a adăugat ministrul. Potrivit lui Milovanov, există 61 de autorități centrale ucrainene care gestionează întreprinderile respective.

15:54 5.11.2019

Situația pe front astăzi în Donbas

15:53 5.11.2019

Asociatul lui Giuliani, Lev Parnas, gata să depună mărturie



Lev Parnas, un om de afaceri ucraineano-american pus sub acuzare care are legături cu avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, este pregătit să răspundă solicitărilor de a depune oficial mărturie venite de la cei care conduc ancheta din Congres pentru destituirea preşedintelui, a declarat avocatul său luni pentru Reuters.

Parnas, care l-a ajutat pe Giuliani să găsească informaţii compromiţătoare despre rivalul politic al lui Trump, fostul vicepreşedinte Joe Biden, este o figură cheie în ancheta pentru punerea sub acuzare a preşedintelui care urmează să decidă dacă Trump s-a folosit de funcţie pentru a obţine un câştig politic personal.

Decizia sa de a lucra acum cu comisiile abilitate ale Congresului reprezintă o schimbare semnificativă, după ce luna trecută Parnas a respins o cerere a aceloraşi comisii de a furniza documente sau de a depune mărturie.

"Vom onora şi nu vom evita solicitările comisiilor în măsura în care sunt adecvate din punct de vedere legal şi protejează cu scrupulozitate drepturile dlui Parnas, inclusiv al 5-lea amendament", a spus avocatul Joseph Bondy, referindu-se la dreptul constituţional al clientului său de a evita autoincriminarea.

Precedentul său avocat, John Dowd, le-a scris comisiilor din Camera Reprezentanţilor la începutul lui octombrie pentru a se plânge că solicitările lor de documente "excesiv de ample şi nejustificat de împovărătoare".

Parnas a pledat nevinovat într-un tribunal federal din Manhattan la acuzaţia că ar fi fost implicat într-o schemă care a utilizat o firmă fantomă pentru a dona bani unui comitet pentru alegeri pro-Trump şi a strânge bani ilegal pentru un fost congresman în cadrul efortului de a-l înlătura pe fostul ambasador al SUA în Ucraina.

Dosarul în care este inculpat nu abordează chestiuni implicate în ancheta pentru destituirea lui Trump.

Lev Parnas ar fi un martor crucial dacă va coopera, potrivit Reuters. El susţine că a jucat un rol cheie în a-l pune în legătură pe Giuliani cu oficiali ucraineni în timpul investigaţiei avocatului asupra lui Joe Biden şi a fiului său Hunter.

15:52 5.11.2019

Fosta ambasadoare SUA în Ucraina spune că s-a simţit "ameninţată" de Trump

Marie Yovanovitch
Marie Yovanovitch

Marie Yovanovitch, fostă ambasadoare SUA în Ucraina, le-a spus congresmenilor că s-a simţit ameninţată de o afirmaţie criptică despre ea făcută de preşedintele american Donald Trump într-o conversaţie telefonică cu Volodimir Zelenski.

În cadrul audierii sale în Camera Reprezentanţilor, în cadrul anchetei ce ar putea duce la demiterea liderului de la Casa Albă, Yovanovitch a afirmat că a fost "foarte îngrijorată" după ce Trump i-a spus lui Zelenski că: "Ei bine, ea (Yovanovitch) va trece prin nişte lucruri".

Yovanovitch s-a declarat "şocată" de ceea ce a spus liderul american. "Nu ştiam ce a vrut să spună", a spus fosta ambasadoare, adăugând: "Am fost foarte îngrijorată. Încă sunt".

Camera Reprezentanţilor a publicat luni primul transcript al unora dintre audierile efectuate în ancheta privind Ucraina, care ar putea duce la demiterea preşedintelui american Donald Trump.

Preşedintele Donald Trump a demis-o pe Marie Yovanovitch din funcţia de ambasador al SUA la Kiev în luna mai.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.

Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG