Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:23 21.1.2020

Iranul dezminte că va trimite în străinătate cutiile negre ale avionului doborât

Iranul încearcă să examineze cutiile negre ale avionului de linie ucrainean care a fost doborât luna aceasta, a spus un oficial agenției de presă Irna, la o zi după ce o altă agenție de știri relata că autoritățile vor trimite înregistrările de zbor Ucrainei.

”Încercăm să citim cutiile negre aici în Iran. Altfel, opțiunile noastre sunt Ucraina și Franța, dar nu a fost luată nicio decizie până acum pentru a le trimite în altă țară”, a declarat Hassan Rezaifar, directorul de la Organizația Aviatică Civilă însărcinat cu anchetarea accidentului.

Același oficial a fost citat de agenția Tasnim spunând sâmbătă că ”folosind expertiza țărilor Franța, Canada și America vom încerca să citim (datele de zbor înregistrate) la Kiev”.

”Dacă acest efort este fără succes, cutia neagră va fi trimisă în Franța”, a adăugat el, care a subliniat că cutiile negre nu vor fi citite în Iran, potrivit Tasnim.

Partea ucraineană a acuzat, vineri, că nu a primit răspunsuri la două solicitări adresate Iranului, în care cere să i se permită accesul la cutiile negre ale avionului, a scris ziarul Evropeiska Pravda, citând o declaraţie făcută de Polina Cij, șefa Departamentului de Cooperare Juridică Internațională de pe lângă Procuratura Generală de la Kiev, citează Rador.

În cadrul unei reuniuni a Comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate națională și apărare, Cij a menționat că, după ce partea iraniană a anunţat că înregistratoarele de zbor ale avionului prăbuşit sunt atât de deteriorate încât nu pot fi deschise decât în anumite condiții de laborator, într-o altă țară, Ucraina a propus laboratorul său "Sikorski", situat în Kiev.

11:21 21.1.2020

Situațias pe front în Donbas

11:20 21.1.2020

Putin îl înlocuieşte pe Ceaika cu adjunctul directorului Comitetului rus de anchetă Igor Krasnov

Putin și Iuri Ceaika
Putin și Iuri Ceaika

Vladimir Putin a decis să-l înlocuiască pe puternicul procuror general Iuri Ceaika, a anunţat Kremlinul, în plin val de schimbări după demisia Guvernului şi anunţarea unei revizuiri constituţionale.

Aflat în post din 2006, Iuri Ceaika, în vârstă de 68 de ani, urmează să fie înlocuit cu Igor Krasnov, în vârstă de 44 de ani, adjunctul directorului Comitetului rus de anchetă, un organ însărcinat cu investigaţii penale în ţară.

”Iuri Ceaikia este eliberat din funcţie în vederea transferului său către alt post”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, fără să ofere alte precizări.

Această schimbare este necesar să fie validată de Consiliul Federaţiei ruse, Camera superioară a Parlamentului rus - o formalitate care urmează să aibă loc miercuri.

Ministru al Justiţiei în perioada 1999-2006, Iuri Ciaika este considerat unul dintre cei mai puternici oameni în statul rus, aflându-se în centrul Justiţiei ruse de la venirea la putere a lui Putin.

În ultimii ani, el a fost acuzat de opoziţie de faptul că a acumulat o importantă avere personală în cursul carierei, ceea ce acesta dezminte.

Intrat în Comitetul rus de anchetă în 2007, Igor Krasnov a condus ancheta cu privire la răsunătoarele asasinate în 2015 a opozantului Boris Nemţov şi în 2009 ale avocatului Stanislav Markelov şi jurnalistei Anastasia Babourova.

El este cunoscut totodată prin activitatea sa susţinută cu privire la mediile naţionaliste şi radicale.

10:27 20.1.2020

Cutiile negre ale avionului de pasageri doborât în Iran vor fi trimise în Ucraina

Cele două cutii negre ale avionului de pasageri ucrainean, doborât pe 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, vor fi trimise la Kiev, a anunțat un oficial din cadrul autorităţii aviatice iraniene.

Autorităţile iraniene sunt de asemenea pregătite să permită experţilor din Franţa, Canada şi Statele Unite să examineze datele din cutiile negre, a precizat, sâmbătă, agenţia semi-oficială de ştiri de la Teheran.

"Cu ajutorul expertizei unor ţări, ca Franţa, Canada şi America, vom încerca să citim (înregistratorul de date de zbor) la Kiev”, a declarat Hassan Rezaifar, un director, responsabil cu investigarea accidentelor, în cadrul Organizaţiei pentru Aviaţie Civilă din Iran, citat de Tasnim.

"Dacă acest efort nu reuşeşte, cutia neagră va fi trimisă în Franţa", a precizat oficialul, care a adăugat că înregistratoarele nu vor fi citite în Iran.

Justin Trudeau, premierul Canadei a cerut vineri Iranului să trimită cutiile negre în Franţa, pentru a fi analizate.

"Iranul nu are nivelul de expertiză tehnică sau, mai ales, echipamentul necesar pentru a putea analiza rapid aceste cutii negre deteriorate", a afirmat premierul Canadei, ţară de unde proveneau 57 din victimele dezastrului aerian de lângă Teheran.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul unui avion de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea unei aeronave. Autorităţile iraniene au recunoscut că avionul a fost doborât din greşeală. Zeci de persoane au fost arestate în cadrul investigaţiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG