Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:26 31.3.2020

Parlamentul adoptă o reformă funciară ''istorică'', pentru a obţine ajutor de la FMI

Parlamentul Ucrainei a aprobat definitiv în noaptea de luni spre marţi o lege care autorizează vânzarea terenurilor agricole, condiţie-cheie pentru deblocarea unui ajutor financiar din partea FMI (Fondul Monetar Internaţional).

Deputaţii reuniţi luni la Kiev, echipaţi cu măşti şi mănuşi din cauza pandemiei cu noul coronavirus, au adoptat cu 259 de voturi pentru reforma funciară salutată drept "istorică" de preşedinţia ucraineană.

În Ucraina, terenurile exploataţiilor agricole nu sunt în proprietatea cultivatorilor, ele reunind în general sute de loturi cu suprafeţe mici închiriate de la proprietari, care sunt cei care le-au redobândit după căderea URSS. Ulterior, vânzarea terenurilor agricole a fost interzisă.

Legea adoptată marţi stabileşte un cadru strict pe piaţa terenurilor agricole, pentru a calma temerile populaţiei şi ale agricultorilor.

Liberalizarea acestei pieţe a fost decalată până în iulie 2021 şi a fost fixată pentru început o limită de maxim 100 de hectare de persoană. Începând din 2024, întreprinderile ucrainene vor putea achiziţiona până la 10.000 de hectare, iar în ce priveşte deschiderea pieţei terenurilor agricole ucrainene pentru străini, aceasta este condiţionată de un referendum.

Supranumită în trecut "grânarul Europei", Ucraina dispune de 32,5 milioane de hectare de terenuri arabile considerate ca fiind unele din cele mai fertile din lume. Productivitatea acestora este însă slabă, din cauza lipsei de investiţii.

Pentru a obţine un ajutor de circa 10 miliarde de dolari din partea FMI, Kievul mai trebuie să adopte încă o lege, votată luni în primă lectură, care interzice anularea naţionalizării principalei bănci din ţară, PrivatBank. Fostul ei proprietar, influentul oligarh Igor Kolomoiski, considerat apropiat al preşedintelui Viktor Zelenski, contestă această naţionalizare.

16:25 31.3.2020

Situația pe front astăzi în Donbas

16:24 31.3.2020

Vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi la jumătatea lunii aprilie

Numărul ucrainenilor infectaţi cu noul coronavirus a crescut cu 200 în ultimele 24 de ore, ajungând la 548, potrivit datelor anunţate de autorităţi în seara de 30 martie. De asemenea, a crescut numărul deceselor cauzate de COVID-19. De la începutul epidemiei, în Ucraina, 13 persoane au murit din cauza noului coronavirus.

Medicul infecţionist Volodimir Kurpita, fost director al Centrului de Sănătate Publică de la Kiev, consideră că vârful pandemiei de COVID-19 în Ucraina va fi în jurul datei de 20 aprilie. Potrivit specialistului, o astfel de concluzie rezultă din analiza datelor privind dinamica răspândirii virusului în Italia, China şi Spania. „Dacă în China primele cazuri de coronavirus au apărut la începutul lunii decembrie şi au fost raportate oficial la sfârşitul lunii decembrie, apogeul epidemiei a fost atins pe 8 februarie. Adică două luni mai târziu.

În mod similar s-a întâmplat şi în Italia şi Spania. Ţinând cont de faptul că în Ucraina infecţia a fost adusă la începutul lunii martie, ne putem aştepta la un vârf al pandemiei în jurul datei de 20 aprilie. Apoi, numărul cazurilor va scădea, urmând ca epidemia să înregistreze un declin mai mult sau mai puţin stabil la sfârşitul lunii mai. La un astfel de scenariu pot contribui vremea favorabilă şi distanţarea socială” – a explicat medicul infecţionist Volodimir Kurpita.

16:22 31.3.2020

Noi miniştri pentru Finanţe şi Sănătate

Volodimir Zelenski astăzi in parlament
Volodimir Zelenski astăzi in parlament

Parlamentul Ucrainei i-a demis pe Ihor Umanski şi Ilia Iemeţ din posturile de ministru al finanţelor şi ministru al sănătăţii, şi i-a numit în aceste funcţii pe Serhii Marcenko şi respectiv Maksim Stepanov, a anunţat luni seara site-ul biroului de presă al parlamentului.

Premierul Ucrainei, Denis Şmîhal, a notat pe contul său de Telegram că Umanski şi Iemeţ sunt profesionişti care pot implementa reforme pe termen lung, dar că la ora actuală ţara are nevoie de acţiuni rapide.

Serhii Marcenko a fost ministru-adjunct al finanţelor în 2016-2018. În perioada 2018-2019, el a deţinut poziţia de vicepreşedinte al Administraţiei prezidenţiale.

Maksim Stepanov a fost preşedinte al Administraţiei regionale Odesa din 2017 până în 2019.

Ieri Ucraina a raportat 548 de cazuri de contaminări cu noul tip de coronavirus, în timp ce numărul de decese cauzate de COVID-19 a ajuns la 13.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG