Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

08:10 1.9.2020

Situația pe front așa cum a fost înghețată la armistițiu

17:38 31.8.2020

Ucraina interzice intrarea străinilor în țară

Începând cu data de 29 august, ora 00.00, până pe 28 septembrie 2020, Ucraina a interzis intrarea cetățenilor străini și apatrizilor pe teritoriul său.

Astfel, potrivit MAE, se interzice intrarea cetățenilor străini și apatrizilor pe teritoriul Ucrainei, cu excepția următoarelor categorii: rudele de gradul I ale cetățenilor ucraineni; persoanele care dețin un permis de muncă în Ucraina; specialiști care sosesc în Ucraina la invitația reprezentanților companiilor ucrainene; persoanele aflate în tranzit care dețin documente ce confirmă părăsirea Ucrainei în maximum 2 zile de la intrarea pe teritoriul acesteia; persoane care au drept de ședere permanentă sau temporară în Ucraina, confirmat prin documente justificative; persoanele sosite la studii; persoanele sosite în Ucraina pentru tratament medical; conducătorii autovehiculelor de transport marfă, membrii echipajelor aeronavelor, navelor maritime și fluviale și echipajelor de tren; personalitățile culturale care sosesc la invitația instituțiilor de cultură; persoanele care participă la competiții sportive.

Persoanele din categoriile enumerate mai sus trebuie să prezinte la trecerea frontierei de stat o asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina.

17:35 31.8.2020

Putin a inaugurat o nouă autostradă în Crimeea

Vladimir Putin a inaugurat în weekend -la volan, voind astfel să arate că este la conducere - o nouă autostradă în Crimeea.

Este vorba despre un proiect în valoare de un miliard de dolari care asigură o legătură între portul strategic Kerci - un punct de trecere între Marea Neagră şi Marea Azov - şi Sevastopol, situat în celălalt capăt al Peninsulei.

Autostrada permite reducerea la jumătate a timpului traversării.

Însă această nouă infrastructură este doar încă o nouă piatră la edificiul pe care-l vrea liderul de la Kremlin, pentru a impune acapararea Moscovei în Crimeea.

În 2018, Rusia a inaugurat un pod de 19 kilometri peste Strâmtoarea Kerci, care asigură o legătură între Peninsula Crimeea şi regiunea rusă Krasnodar

15:53 28.8.2020

Ucraina gata să-i primească pe bielorușii care fug de represiune

Activiști ucraineni în favoarea Bielorusiei în Kiev.
Activiști ucraineni în favoarea Bielorusiei în Kiev.

Ucraina s-a declarat astăzi gata să primească bieloruși care fug de represiunea din ţara lor, cu care Kievul şi-a suspendat contactele pe fondul crizei politice cauzate de realegerea contestată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

”Cetăţenii belaruşi care vor încerca să intre în Ucraina, încercând să fugă de criză, vor beneficia de un regim preferenţial”, a anunţat ministrul de externe Dmitro Kuleba.

Grănicerii ”le vor examina cererile şi le vor elibera autorizaţii de intrare”, a adăugat el.

Unii belaruşi, mai ales cei care muncesc în sectoarele Internetului şi tehnologiilor, au venit deja în Ucraina în ultimele săptămâni, de teama represiunii contestării lui Lukaşenko.

Această măsură a fost anunţată la câteva ore după închiderea frontierei ucrainene celei mai mari părţi a străinilor pe o perioadă de 30 de zile, în urma unei noi intensificări a epidemiei covid-19 în anumite zone din lume.

Dmitro Kuleba a anunţat totodată ”îngheţarea” contactelor cu Minskul, unde Lukaşenko se confruntă cu o mişcare de protest fără precedent care-i cere să plece de la putere, ceea ce acesta refuză să facă.

”Toate contactele au fost puse în pauză până la stabilizarea situaţiei în Belarus”, a subliniat ministrul, îndemnând totodată la organizarea unor ”noi alegeri cinstite şi transparente”.

Ucrainenii urmăresc îndeaproape protestele din Belarus, care le amintesc de ridicarea proeuropeană din Piaţa Maidan, la Kiev, reprimată în sânge, care a condus în 2014 la căderea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi la fuga sa în Rusia

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG