Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

19:04 21.10.2020

Cei 6 agenţi ai GRU, inculpaţi pentru atacuri cibernetice în SUA, s-au antrenat mai întâi în Ucraina

Şase agenţi ai serviciului militar de informaţii rus au fost inculpaţi în SUA pentru atacuri cibernetice mondiale, care au vizat alegerile din Franţa în 2017 şi Jocurile Olimpice din 2018 din Coreea de Sud.

Aceşti agenţi "sunt acuzaţi că au comis seria de atacuri informatice cea mai distructivă şi perturbatoare atribuită vreodată unui singur grup", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă adjunctul ministrului justiţiei, John Demers, responsabil pentru securitate naţională.

Aceşti piraţi informatici sunt acuzaţi că au desfăşurat aceste operaţiuni între 2015 şi 2019. Potrivit justiţiei americane, primul lor atac a vizat reţeaua electrică din Ucraina, privând populaţia de încălzire în plină iarnă.

Ei sunt apoi suspectaţi că au atacat cu malware-ul NotPetya care, în iunie 2017, a contaminat mii de calculatoare din lume, perturbând infrastructuri critice, precum organismul de control al sitului accidentului nuclear de la Cernobâl şi porturile din Mumbai şi Amsterdam.

"Inculpaţii au susţinut, de asemenea, o operaţiune de piratare şi de scurgeri de informaţii în zilele care au precedat alegerile franceze din 2017", a adăugat Demers.

În 2018, campanii de phishing au vizat Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, la care delegaţia rusă, acuzată de dopaj, nu a putut participa.

19:02 21.10.2020

Zelenski: Cei care au cedat Crimeea fără luptă trebuie să răspundă!

Volodimir Zelenski a spus că cei care au permis Rusiei să anexeze în mod ilegal Crimeea, cedând-o „fără luptă” la începutul anului 2014, trebuie trași la răspundere. Zelenski a făcut declarația într-un discurs anual rostit în parlamentul de la Kiev, dar fără să rostească vreun nume.

El a mai spus că guvernul său face tot ce este posibil pentru a reîntoarce peninsula Ucrainei și că întărește armata așa încât aceasta să poată apăra țara pe uscat, pe mare, în aer și spațiul cibernetic.

10:12 16.10.2020

Ucraina anunţă un număr record de infecţii – aproape 6.000 în 24 de ore

Ucraina a înregistrat un record de 5.992 de cazuri COVID-19 în ultimele 24 de ore, a declarat vineri consiliul de securitate, față de un record anterior de 5.804 de cazuri noi pe 9 octombrie.

Numărul total de cazuri a urcat la 287.231, inclusiv 5.394 de decese, cu 92 în ultimele 24 de ore.

Ucraina a înregistrat peste 5.000 de cazuri noi aproape zilnic de la începutul lunii octombrie. Creșterea infecțiilor a determinat guvernul să extindă măsurile restrictive până la sfârșitul anului.

07:56 6.10.2020

Ucraina la Bruxelles

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află astăzi la Bruxelles, unde se va întâlni cu președintele Consiliul European Charles Michel și cu șeful diplmației UE, Josep Borrell.

„Servitorul poporului” Zelenski le va cere europenilor să mențină sancțiunile impuse Rusiei.

Înainte de a ajunge la Bruxelles, Zelenski a acordat un interviu site-ului specializat în afaceri europene Politico, în care repetă că nu este de acord cu organizarea de alegeri locale în regiunile separatiste din est, în Donbas, așa cum o dorește Putin.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG