Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:17 24.2.2021

Ucraina a primit primele 500 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19

Ucraina a primit, marți, după câteva amânări, primele 500 de mii de doze de vaccin împotriva COVID-19, autoritățile țării cu 40 de milioane de oameni spunând că vaccinarea populației va începe în ziua următoare.

Vaccinul Astra Zeneca produs la o fabrică din India, Serum Institute, cel mai mare producător din lume, a fost adus cu avionul pe aeroportul Borispil din Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a salutat sosirea vaccinurilor, după săptămâni în care a fost criticat aspru pentru că nu a obținut livrarea lor mai devreme.

De la începutul pandemiei, în Ucraina au fost înregistrate 1.3 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 25 309 de decese. Numărul cazurilor de infectare noi a crescut brusc în regiunea vestică a țării după ridicarea unor restricții stricte, luna trecută.

08:45 22.2.2021

Din pușcărie la președinție... Acum 7ani: fuga lui Ianukovici la Harkov și eliberarea Iuliei Timoșenko

Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, o sărută pe Iulia Timoșenko eliberată din închisoare
Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, o sărută pe Iulia Timoșenko eliberată din închisoare

Eliberată din închisoarea din Harkov, Iulia Timoșenko a anunțat că va fi principala candidată prezidențială pe 25 mai...

In urma ei, la Harkov unde e actualmente Ianukovici, inconjurat de trimiși ruși, guvernatorii regiunilor estice rusofone au declarat că nu acceptă autoritatea parlamentului de la Kiev.

Ianukovici a anunțat că nu va demisiona. Vorbind la televiziunea din Harkov, Ianukovici a descris ceea ce se intampla la Kiev ca pe o “lovitura de stat”…

Parlamentarii din Kiev l-au ales ca președinte pe Oleksander Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoșenko.

In Harkovul rusofon, au sosit pe 22 februarie 2014 delegați de la Moscova, iar parlamentul din Crimeea cere deja “protecție" din partea armatei ruse bazate acolo (flota rusească de la Marea Neagră e in Crimeea)

08:37 22.2.2021

Kremlinul se arată „îngrijorat” de sancțiunile impuse de Kiev lui Medvedciuk

Colaj: Volodimir Zelenski și Viktor Medvedciuk
Colaj: Volodimir Zelenski și Viktor Medvedciuk

Statele Unite ale Americii susțin decizia autorităților de la Kiev de a introduce sancțiuni împotriva lui Viktor Medvedciuk, politicianului pro-rus și influentului om de afaceri din Ucraina, considerat a fi un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Ambasada americană la Kiev, care a făcut anunțul, a amintit că Medvedciuk se află deja pe lista de sancțiuni impuse de SUA în 2014 pentru subminarea securității, a integrității teritoriale și a instituțiilor democratice ale Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă un decret prin care impune sancțiuni lui Medvedciuk, soției sale și altor șase persoane și 19 companii cu presupuse legături cu politicanul ucrainean pro-rus. Unii dintre indivizii supuși sancțiunilor sunt cetățeni ruși.

Sancțiunile îngheață bunurile lui Medvedciuk și ale soției sale timp de trei ani și îi împiedică să facă afaceri în Ucraina. Majoritatea activelor lui Medvedciuk sunt pe numele soției sale. Autoritățile ucrainene au mai spus că o conductă care transportă produse petroliere rusești către Europa și care ar fi controlată de Medvedciuk va fi naționalizată.

Medvedciuk a numit sancțiunile împotriva sa drept „ilegale”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că decizia Kievului este „o informație îngrijorătoare”, care poate conduce la „o soluție militară în Donbas”.

16:34 21.2.2021

Peskov spune că ajutorul militar american pentru Ucraina poate agrava conflictul din Donbas

Rusia a avertizat azi că ajutorul militar american destinat armatei ucrainene poate agrava conflictul din estul Ucrainei şi ar putea incita guvernul de la Kiev să încerce soluţionarea acestuia prin metode agresive.

''Statele Unite nu-şi ascund intenţia de a oferi tot felul de ajutoare Ucrainei pentru a-şi creşte potenţialul militar ofensiv'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la teleconferinţa sa de presă zilnică.

Această politică ''nu contribuie la stabilitate şi predictibilitate în inima Europei'', ci dimpotrivă, ea provoacă ''manifestări de agresivitate, inclusiv în soluţionarea problemelor din sud-estul ucrainean'', a adăugat el.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a calificat drept ''alarmantă'' decizia autorităţilor ucrainene de a adopta sancţiuni împotriva opozantului prorus Viktor Medvedeciuk şi soţiei acestuia, Oxana Marcenko.

''Este alarmantă întrucât vedem că tendinţa reacţionară capătă forţă în Ucraina'', a explicat Peskov, înainte de a adăuga că Moscova urmăreşte ''acţiunile represive'' împotriva unor mass-media, politicieni şi cetăţeni în Ucraina.

Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO), convocat vineri de preşedintele Volodimir Zelenski, a decis sancţiuni împotriva a 19 entităţi juridice şi opt persoane fizice, pe listă remarcându-se politicianul Viktor Medvedeciuk, lider al opoziţiei proruse şi apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Entităţile şi persoanele sancţionate, dintre care cinci sunt cetăţeni ruşi, fac obiectul unei anchete pentru ''finanţarea terorismului'', au transmis autorităţile de la Kiev, fără alte detalii. Prin termenul de ''terorist'' autorităţile ucrainene fac de obicei referire la separatiştii proruşi care controlează Donbasul, regiune ce cuprinde provinciile din estul Ucrainei. Sancţiunile vizează şi o participaţie la postul ucrainean de televiziune 1+1 pe numele soţiei deputatului Medvedeciuk. Acesta din urmă este adesea primit de preşedintele rus Vladimir Putin, care este naşul uneia dintre fiicele sale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG