Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

08:19 30.4.2021

Blinken va vizita Ucraina săptămâna viitoare

Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat deplasarea la Kiev într-un interviu acordat CBS News ce va fi difuzat duminică în cadrul programului "60 de minute".

"Există mai multe forţe masate la frontiera cu Ucraina decât oricând începând din 2014, când a avut loc de fapt invazia Rusiei" a afirmat Blinken într-un extras al interviului publicat de CBS.

Preşedintele american Joe Biden a comunicat direct preşedintelui rus Vladimir Putin îngrijorarea sa cu privire la această situaţie, precum şi angajamentul SUA faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, a declarat miercuri pentru MSNBC consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Rusia a declarat că masarea trupelor sale la graniţa cu Ucraina face parte din exerciţiile organizate ca răspuns la ceea ce a calificat ca fiind un comportament ameninţător al NATO.

"Nu vă pot spune că ştim intenţiile domnului Putin. Există o mulţime de lucruri pe care el ar putea să le facă sau să aleagă să nu le facă", a declarat Blinken pentru CBS.

"Ceea ce am văzut în ultimele zile este aparent o decizie de a retrage o parte din acele forţe şi am văzut că unele dintre ele încep să se retragă", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

21:06 29.4.2021

Parlamentul European cere noi sancțiuni împotriva Rusiei

Cum o anunță la Moscova Kommersant, Parlamentul European a cerut expulzarea diplomaților ruși din misiunea pe lângă UE și oprirea lucrărilor la conducta de gaz Nord Stream 2, prin care va fi adus gaz rusesc în Germania, ocolind în mod voit țările baltice, Polonia și Ucraina, dispozitiv ce ar putea agrava dependența energetică a Germaniei de Rusia. Germania a fost criticată și în textul rezoluției votate ieri de Parlamentul European.

Moskovski Komsomoleț scrie însă că Putin a mulțumit firmelor franceze care în ciudat crizei, a sancțiunilor și pandemiei, continuă să facă afaceri în Rusia, participând și la construirea conductei Nord Stream 2, destinată Germaniei și care este acum terminată în proporție de 95%.

13:15 29.4.2021

„Impas în Ucraina”: vice-ministrul polonez de externe, Marcin Przydacz

Le Monde are un interviu cu vice-ministrul polonez de externe, Marcin Przydacz, care spune că «trebuie să fim mai uniți în fața Rusiei».

Przycacz constată impasul în Ucraina și ineficacitatea abordării, până acum, de către occidentali, a relațiilor cu Moscova lui Putin. El estimează că manevrele militare masive ale lui Putin la granița Ucrainei se datorează în bună parte degradării situației din Rusia și faptului că Putin are nevoie să deturneze atenția populației de la problemele interne.

Apoi, mai spune el, ritmul reformelor în Ucraina îl neliniștește pe Putin. Pentru occidentali acele reforme pot părea prea lente, dar pentru Kremlin ele merg prea departe. De pildă: campania din Ucraina împotriva rețelelor care răspândesc știri false.

Apoi, nu trebuie uitată modificarea totală a peisajului la Washington, pe a cărui complezență Putin nu mai poate conta.

17:27 28.4.2021

Guvernul Ucrainei l-a înlocuit pe șeful Naftogaz

Guvernul Ucrainei l-a înlocuit pe șeful Naftogaz, cea mai mare companie de petrol și gaze din țară, după ce firma a avut pierderi de aproape 700 de milioane de dolari anul trecut.

Serviciul de presă al guvernului a spus miercuri, 28 aprilie, că Andri Koboliev a fost demis, iar ministrul interimar al Energiei, Iuri Vitrenco, îi va prelua îndatoririle.

Koboliev, care a condus concernul energetic vreme de șapte ani, a scris pe Facebook că a aflat de demiterea sa din presă și nu poate comenta. Donatorii externi ai Ucrainei au condiționat ajutoarele de „curățirea” unor companii ca Naftogaz.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG