Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

07:05 25.11.2021

Manevre militare rusești și ucrainene, pe fundal de tensiuni

Rusia și Ucraina au efectuat în paralel manevre militare pe 24 noiembrie, după ce relatările despre masarea de trupe ruse în apropierea graniței ucrainene au stârnit îngrijorări la Kiev și alte capitale în legătură cu o posibilă invazie.

Marți, două ambarcațiuni de patrulare ale Gărzii de Coastă a SUA au sosit în portul Odessa, la Marea Neagră, un gest menită să sprijine ostentativ mica flotă ucraineană în timp ce se confruntă cu o crescândă activitate rusească în apropierea țărmurilor sale.

Rusia a organizat aplicații în Marea Neagră, spunând că au scopul să îmbunătățească pregătirea de luptă a forțelor sale convenționale și nucleare din cauza a ceea ce ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a numit „activitatea sporită a țărilor NATO în apropiere de granițele Rusiei”. Avioanele și navele rusești au exersat respingerea atacurilor aeriene asupra bazelor navale și au răspuns cu lovituri aeriene, a relatat Interfax.

Între timp, Ucraina a organizat exerciții proprii în apropierea frontierei de nord, spunând că au scopul să consolideze pregătirea pentru a respinge o eventuală răspândire pe teritoriul ucrainean a crizei imigranților de la granița polono-belarusă. Dar Kievul a organizat aplicații ale forțelor sale de parașutiști și în regiuni sudice, inclusiv în apropierea Crimeii ocupate de Rusia în 2014. Kievul și susținătorii săi occidentali au spus în ultimele săptămâni că Rusia a masat zeci de mii de militari la granița ucraineană. Oficiali ucraineni cred că Rusia ar pregăti un atac la începutul lunii februarie. Kremlinul a spus că sunt acuzații „nefondate”.

15:55 24.11.2021

Șefii de Stat Major rus şi american discută telefonic despre Ucraina

Generalul Mark Milley
Generalul Mark Milley

Generalul Valeri Gherasimov a discutat telefonic cu omologul său american Mark Milley 'probleme actuale privind securitatea internaţională', se menţionează într-un comunicat al armatei ruse.

Pentagonul a confirmat convorbirea, afirmând că au fost discutate „chestiuni de îngrijorare legate de securitate” și că „apelul telefonic este o continuare a comunicării dintre ambii lideri pentru a asigura reducerea riscurilor și detensionarea conflictelor”, se arată în comunicatul american, dar nici armata americana nu a oferit mai multe informații.

În ultimele zile, SUA, NATO şi Uniunea Europeană au continuat să-şi exprime îngrijorare cu privire la mişcările de trupe ruse în apropierea Ucrainei, scena din 2014 a unui conflict între Kiev şi separatiştii proruşi din estul ţării.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, afirmase luni că 'un contact' viitor între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden este luat în considerare, dar că 'data acestuia şi alţi parametri sunt în curs de discuţie'.

Pentru a doua oară anul acesta Rusia a masat circa 100.000 de oameni și material militar greu la granița Ucrainei și din nou NATO, SUA și UE lansează avertismente împotriva Rusiei, prevenind Kremlinul să nu cumva să intervină militar în Ucraina pentru a-i "proteja" pe rusofonii din Donbas, sau pentru o repetare a manevrei din Crimeea, în 2014, când s-a organizat un pretins "referendum" de unire cu Rusia.

Mark Milley și Valeri Gherasimov la întâlnirea lor din Helsinki, 22 sept., 2021
Mark Milley și Valeri Gherasimov la întâlnirea lor din Helsinki, 22 sept., 2021

08:02 24.11.2021

Cum Putin anexează lent estul Ucrainei

The Atlantic Council oferă o analiză a procesului lent și insidios prin care a început de ceva vreme deja să anexeze estul Ucrainei.

Lucrul a devenit evident la începutul acestei luni, când directorul CIA Bill Burns a fost trimis la Moscova pentru a preveni Kremlinul să nu purceadă la o invadare a Ucrainei. Pe măsură ce presa a început să tot scrie despre temerile unei iminente offensive militare ruseștie, ministrul britanic al apărării Ben Wallace a vizitat, pe când omologul său ucrainean Oleksi Reznikov a mers la Washington pentru discuții cu șeful Pentagonului Lloyd Austin. Până și miniștrii de externe ai Franței și Germaniei, de obicei foarte împăciuitoriști față de Rusia, au făcut public un comunicat comun în care informează în termini duri Rusia de “serioase consecințe” dacă Moscova alege escalada militară în Ucraina.

Cum am scris-o ieri, pentru a doua oară anul acesta Rusia a masat circa 100.000 de oameni și material militar greu la granița Ucrainei și din nou NATO, SUA și UE lansează avertismente împotriva Rusiei, prevenind Kremlinul să nu cumva să intervină militar în Ucraina pentru a-i "proteja" pe rusofonii din Donbas, sau pentru o repetare a manevrei din Crimeea, în 2014, când s-a organizat un pretins "referendum" de unire cu Rusia.

Pe 15 noiembrie, Putin și-a arătat intenția de a continua anexarea estului Ucrainei semnând un nou decret care suprimă barierele comerciale între Donbas – regiunea de est, rusofonă, a Ucrainei – și Rusia. Măsura a fost primită cu entuziast de autoritățile controlate de Moscova din Donbas, care au numit-o “un mare pas spre integrarea cu Rusia.” Măsura nu a fost deloc în atenția presei și nici nu a fost anunțată cu obișnuita pompă cu care sunt prezentate mișcările de tancuri, însă reprezintă o foarte mare primejdie pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Donbasul folosește deja rubla rusă, iar nu hrivna ucraineană, limba ucraineană a dispărut din școlile regiunii, iar locuitorii pot beneficia cu toții de decizia lui Putin de a le acorda cetățenia rusă tuturor doritorilor. Cu totul, mai mult de o jumătate de milion de oameni au primit pașapoarte rusești în ultimii doi ani.​

07:46 23.11.2021

«La granița Ucrainei -- doar o banală zi de război»

În tranșee în Donbas
În tranșee în Donbas

«La granița Ucrainei -- doar o banală zi de război»

Este titlul reportajului publicat astăzi in Le Monde, reportaj realizat în regiunea de graniță ruso-ucraineană, unde Kremlinul nu încetează sa concentreze trupe si material care ii fac pe unii experți occidentali să avertizeze că ar putea fi vorba de pregătirea unei invazii -- fie si parțiale -- a Ucrainei.

Le Monde notează însă ca reacția Kievului a fost mai întâi la fel de derutantă pe cât sunt intențiile posibile ale Kremlinului. Asta pentru că inițial Kievul a dezmințit că ar exista vreo activitate militară rusească la granița sa, ca apoi să ceară arme partenerilor din SUA și NATO, stârnind confuzie.

La Moscova, Kommersant citează CNN, care anunță că SUA sunt gata să trimită instructor militari și armament în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG