Linkuri accesibilitate

Criza politică din Armenia se adâncește (VIDEO)


Pașinian: victoria e inevitabilă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Nikol Pașinian: „Revoluția noastră nu reprezintă un risc pentru prietenia dintre Armenia și Rusia.”

Liderul opozitiei și al amplelor proteste din Armenia Nikol Pașinian făcut apel la grevă generală și le-a cerut suporterilor lui să continue în mod pașnic și meviolent acțiunile de nesupunere civică.

Pașinian a convocat un nou miting în centrul capitalei Erevan pentru miercuri seară.

În timp ce Pașinian conducea protestele pașnice de miercuri, care au dus la blocarea unor importante căi de acces rutiere și feroviare, președintele Armeniei Armen Sarkisian a făcut apel la calm și a chemat toate partidele la consultări pentru a detensiona situația înaintea votului din 8 mai din parlament, în care legislatorii vor încerca din nou să aleagă un nou premier.

„Regret profund continuarea crizei politice, în ciuda faptului că toată lumea vorbește despre cît de periculoasă e situația actuală”, se spune într-o declarație a președinției armene.

Un mesaj similar a venit și de la premierul interimar Karen Karapetian, care a declarat că potrivit constituției țării un premier poate fi votat numai de parlament, „altă cale nu există, nici în teorie și nici în practică”.

Marți, liderul protestelor Nikol Pașinian nu a obținut numărul de voturi necesare pentru a deveni premier.

Premierul interimar Karapetian nu a avut pînă acum nici o întrevedere cu liderul protestatarilor, deși au fost planificate două întilniri, deoarece Karapetian a respins preconditiile puse pe Pașinian.

Potrivit constituției Armeniei, dacă parlamentul nu reușește să aleagă nici a doua oara un premier, se convoacă alegeri anticipate.

Pașinian a spus însă în repetate rînduri că doar un premier „al poporului”, așa cum spune despre sine că e, ar putea garata organizarea unui scrutin anticipat corect și liber.

Corespondenții Europei Libere relatează că aproape întreaga Armenie e blocată de greva general, și că laErevan au fost desfășurate importante forțe de securitate, dar care nu intervin pentru deblocarea căilor de acces.

Nikol Pașinian a avertizat guvernul să nu desfășoare armata împotriva protestatarilor și a cerut din nou demonstranților să evite violențele.

Criza politică din Armenia se adâncește
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:51 0:00

Într-un interviu pentru agenția Associated Press, Pașinian a spus:

„Există doar o singură cale de a rezolva aveasta problemă - recunoașterea necondiționată victoriei poporului, a victoriei revoluției noastre de catifea. Altă cale nu există, și vă garantez că nu vom obosi, așa cum speră unii membri ai Partidului Republican, aflat la guvernare.”

Liderul opoziției armene susține că 90% din populația țării sprijină protestele și afirmă că nu mai poate exista nici cale de întoarcere:

„Cel mai important obiectiv al nostru a fost atins, anume că cetățenii liberi și hotărîți ai Armeniei nu vor permite nici unui guvern, nici unei puteri, să fie coruptă, necinstită și să acționeze împotriva poporului.”

Cît despre relația cu Rusia, Pașinian a declarat:

„Dorim să construim o relație autentică de prietenie, și o relație strategică cu Rusia. Rusia este partenerul nostru strategic, și vom continua să fim membri ai Uniunii Economice Euroasiatice și a Organizației pentru Securitate Colectivă. Revoluția noastră nu reprezintă un risc pentru prietenia dintre Armenia și Rusia.”

Reamintim că sub presiunea Moscovei Armenia nu a semnat în 2013 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, semnînd totuși în 2017 un acord pentru un parteneriat întăritcu Bruxelles-ul.

La Gyumri se afla o importantă bază militară rusă, iar Armenia este membra a celor doua organizatii regionale dominate de Rusia din spațiul fost sovietic, Uniune Economică Euroasiatice și Organizația pentru Securitate Colectivă.

XS
SM
MD
LG