Linkuri accesibilitate

Cum încearcă UEFA (ineficient?) să combată rasismul pe stadioane?


Bucurșeti, meciul dde fotbal Romania - Norvegia si copii in tribune, 15 octombrie 2019
Bucurșeti, meciul dde fotbal Romania - Norvegia si copii in tribune, 15 octombrie 2019

România a eludat sancțiunea UEFA, trimițând copii în tribune. În Bulgaria, șase suporteri ai echipei naționale de fotbal au fost reținuți, pentru scandări și gesturi rasiste

Un oficial al Federației Române de Fotbal a lăudat prezența a zeci de mii de copii marți seara în tribunele Arenei Naționale din București, unde au făcut galerie echipei naționale în meciul cu Norvegia, eludând o sancțiune aplicată de UEFA pentru manifestările rasiste ale suporterilor români. Având interdicția de a avea suporterii obișnuiți pe stadion, Federația a profitat de o prevedere a regulamentului care permite accesul copiilor sub 14 ani la meciurile în care echipa gazdă are „terenul suspendat”. Într-o declarație la Digi TV, directorul tehnic al Federației Române de Fotbal, Mihai Stoichiță, a spus că a fost o operațiune logistică greu de realizat.

Presa română relatează că prezența copiilor noaptea pe stadion i-a luat prin surprindere pe norvegieni. După meciul încheiat cu scorul de 1 la 1, antrenorul Norvegiei, suedezul Lars Lagerbaeck a criticat decizia UEFA de a permite accesul copiilor sub 14 ani la partidele cu „ușile închise” și a spus că organizația care guvernează fotbalul european ar trebui să întărească pedepsele dacă dorește ca rasismul să dispară de pe stadioane.

București, calificări pentru Europenele 2020, meciul România - Norvegia și copii din tribune, 15 octombrie 2019
București, calificări pentru Europenele 2020, meciul România - Norvegia și copii din tribune, 15 octombrie 2019


La sfârșitul lunii trecute, Federația Română de Fotbal a fost amendată cu 83 de mii de euro și obligată să joace două meciuri cu ușile închise pentru manifestări rasiste și violente ale fanilor săi la meciurile cu Spania și Malta din grupa F în calificările pentru campionatul european din 2020.

Autoritățile din Bulgaria au arestat șase suporteri ai echipei naționale de fotbal pentru scandări și gesturi rasiste în timpul meciului jucat luni seara cu Anglia, la Sofia, din preliminariile EURO 2020, meci încheiat cu scorul de 6-0 pentru englezi. Suporterii bulgari au mai imitat sunetele de maimuță ori de câte ori jucătorii de culoare ai Angliei atingeau balonul. UEFA a anunțat marți că a deschis o procedură disciplinară contra Bulgariei. „Șase persoane au fost reținute deocamdată, iar altele trei sunt căutate”, a spus comisarul de poliției al capitalei bulgare, Georgy Hadzhiev. El a precizat că în total 15 ultrași ai naționalei bulgare au fost observați participând la manifestări cu caracter rasist.

Președintele Federației Bulgare de Fotbal, Borislav Mihailov, și-a dat demisia în urma incidentului, la cererea premierului Boiko Borisov, iar poliția a percheziționat sediul Federației.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG