Linkuri accesibilitate

Cum modelează protestele antirasiale agenda electorală a președintelui Donald Trump?


Protest în apropierea de Casa Albă, Washington.
Protest în apropierea de Casa Albă, Washington.

Președintele Trump și-ar putea modifica strategia cu pivire la manifestațiile de protest împotriva rasismului.

Corespondență de la Washington: a 12-a zi de proteste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Mesajul de până acum al președintelui Trump a fost „lege și ordine”, îndreptat împotriva violențelor și jafurilor, prezente pe alocuri, la începutul demonstrațiilor de protest împotriva rasismului. Sondajele de opinie din ultima săptămână sunt îngrijorătoare pentru Trump. În plus, un număr important de foști membri ai administrației în structurile de securitate naționalș și foști comandanți militari și-au unit vocile, exprimând dezaprobare față de maniera în care președintele s-a raportat la manifestații, dând de înțeles că vrea să folosească forțele armate pentru a „domina” străzile.

Pe ansamblu, campania lui Donald Trump simte nevoia unei resetări și are încredere că va reuși să reia inițiativa, în materie de mesaj politic. În primul rând consilieri ai șefului executivului și-ar dori ca acesta să-și îmblânzească tonul și să rostească un discurs unificator cu privire la relațiile inter-rasiale în America. În același context se sugereze că mesajul său „lege și ordine”, care a dus la riposte pe alocuri violente ale forțelor de ordine, ar fi fost efficient, ca dovadă faptul că acum demonstrațiile sunt pașnice.

Cheie ar fi – în viziunea consilierilor – încercarea de a exploata mesajul care pare cel mai popular acum, după sloganul „Viețile negrilor contează”, și anume ideea de a se sista finanțarea pentru poliție. Donald Trump crede că acesta este un mesaj al stângii radicale, care va fi respins de clasa de mijloc și că-l poate exploata electoral, transformând totodată un deficit de imagine, într-un avantaj pentru el.

Poliție vs protestatari, New York, 4 iunie 2020.
Poliție vs protestatari, New York, 4 iunie 2020.

Când sunt întrebați ce înțeleg prin sistarea finanțării pentru poliție, activiști civici și lideri locali argumentează că nu este vorba despre desființarea poliției, ci despre redirecționarea unei părți din fonduri către activități comunitare și reformarea unei poliții care să se ocupe doar de ceea ce are competențe să facă. Dar nu este sigur că asta înțeleg și cei care scandează mesajul, la demonstrații, sloganul putând duce la concluzia că manifestanții își doresc să lichideze poliția. Aceasta este portița pe care speră să pătrundă echipa lui Trump, sugerând că manifestanții doresc să creeze o societate haotică, contrară ideii de lege si ordine și periculoasă pentru siguranța cetățenilor. Consilieri de campanie vor ca tema realegerii lui Trump să fie „Renașterea măreață a Americii”, concentrate în jurul ideilor de „reconstrucție” și „Împreună vom face America mare din nou!”.

Sfătuitorii lui Trump doresc ca acesta sa spună că America e unită în dorința ca ceea i s-a întâmplat lui George Floyd să nu se mai repete. Trump va încerca sa îl pună pe contracandidatul sau, Joe Biden în situația de a se pronunța cu privire la sistarea finanțării pentru politie. Orice ar răspunde, crede echipa lui Trump, Biden își poate antagoniza o parte a electoratului, fie pe moderați (care nu se gândesc la înlocuirea poliției), fie extrema stângă.

XS
SM
MD
LG