Linkuri accesibilitate

Cum se va desfășura vaccinarea, când vor veni vaccinurile? (A.Tocarciuc/IPN)


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Într-un interviu pentru agenția de știri IPN, experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc, a răspuns la mai multe întrebări legate de vaccinarea contra COVID-19. Experta atrage atenția că în R. Moldova este important să „fim conștienți în monitorizarea stocurilor de vaccinuri primite”. Altfel spus, persoanele vaccinate vor avea nevoie de două doze de vaccin și ambele doze trebuie să fie de la același producător. Ambele doze urmează să fie administrate în conformitate cu prevederile autorizației de utilizare de urgență pentru produsul respectiv. O persoană care a fost bolnavă de COVID-19, poate să fie vaccinată?
Da, spune Ala Tocarciuc, dacă ați trecut prin boala COVID-19 puteți să faceți vaccinul peste 90 zile după boală conform recomandărilor Centrului de Control al Maladiilor din SUA. Nu este necesar în aceste condiții testul la anticorpi”.

Piața produselor petroliere din Republica Moldova rămâne în continuare prost reglementată, din care cauză prețul benzinei și motorinei crește simțitor atunci când cotațiile petrolului urcă la bursele internaționale și scade nesemnificativ când petrolul se ieftinește. De această părere sunt experții economici, solicitați de Radio Chișinău, care au analizat creșterea prețurilor la benzină, motorină și gazul lichefiat din ultima perioadă. Între altele, economistul Veaceslav Ioniță a amintit că în anul 2020, când prețul petrolului pe piețele internaționale a scăzut considerabil din cauza pandemiei provocate de COVID-19, companiile petroliere din Republica Moldova nu s-au grăbit să micșoreze prețurile. Drept consecință, anul trecut în plină pandemie ei au încasat cei mai mulți bani din istoria R. Moldova.

Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” anunță că nouă ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor a avut loc la Curtea de Apel Cahul, următoarea fiind programată pentru ziua de vineri, 22 ianuarie. Ședința de luni a fost prima din acest an, după ce la mijlocul lunii decembrie 2020 judecătorii au decis suspendarea examinării dosarului. În cadrul ședinței de la începutul acestei săptămâni a fost respinsă drept neîntemeiată cererea de recuzare înaintată de către avocații lui Șor.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Natalia Titova de la Newsmaker.md publică un reportaj ... din tren. Jurnalista amintește că angajații Căii Ferate au început anul 2021 cu proteste. Și asta pentru că încă din octombrie, anul trecut, nu și-au primit salariilor. Protestele însă nu au ajutat până acum: oamenii nu și-au văzut leafa, iar majoritatea angajaților au fost trimiși în așa numita „pauză tehnică” până la finele iernii. Natalia Titova a vrut să analizeze subiectul din altă perspectivă, așa că a urcat în trenul Bălți-Ocnița pentru a afla cine mai călătorește astăzi cu trenul și cum angajații Căii ferate supraviețuiesc fără salariu în toată această perioadă?

Diana Preașcă de la Moldova.org citează Organizația Națiunilor Unite, potrivit căreia, la nivel global, doi din trei copii de vârstă școlară nu au acces la internet acasă, iar asigurarea accesului egal la educație a devenit o provocare majoră pe fundalul pandemiei. Jurnalista amintește că în Republica Moldova Ministerul Educației a propus șapte modele pentru începutul anului de studii: în funcție de numărul elevilor, spațiul disponibil și alte criterii. Termometria și dezinfectantele au devenit obligatorii, iar clasele au fost împărțite, distanțele între elevi – mărite, lecțiile și pauzele au fost scurtate. Conform datelor Ministerului Educației, la 15 ianuarie, nicio instituție de învățământ general din țară nu activează la distanță din cauza carantinei, iar în autoizolare se află șapte clase.

XS
SM
MD
LG