Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională examinează posibilitatea dizolvării Parlamentului


Curtea Constituțională examinează joi cererea președintei Maia Sandu de a se constata că s-au întrunit condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, după eșecul a doi candidați la funcția de premieri de a trece un nou guvern și program de guvernare prin legislativ.

Magistrații s-au retras pentru deliberări până la ora 15:00.

La curte este prezentă și președinta Maia Sandu. Ea a sesizat Curtea pe 29 martie, după consultările pe care le-a avut cu deputații. Parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări, iar de la dimisia Cabinetului Chicu au trecut mai mult de trei luni.

Noua majoritate din Parlament, formată din Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și grupul Pentru Moldova consideră că legislativul nu poate fi dizolvat atât timp cât există o majoritate gata să preia responsabilitatea pentru guvernare.

Dacă judecătorii Curții Constituționale acceptă interpretarea președintei, este deschisă calea pentru alegeri generale anticipate, dorite de Maia Sandu încă de anul trecut, din timpul campaniei pentru prezidențiale. Cu toate acestea, unii experți constituționali atrag atenție că Parlamentul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență - decretată din motive sanitare – și care se încheie la sfârșitul lunii mai.

Decretul de dizolvarea a Parlamentului, a precizat Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curții Constituționale, ar putea „fi emis la sfârșitul perioadei de urgență și va intra în vigoare în termenul respectiv: în timp de 30 de zile trebuie să stabilească data (alegerilor) și 60 de zile pentru perioada electorală.” Odată emis și intrat în vigoare decretul prezidențial, noul parlament va trebui să fie ales timp de trei luni, mai spune Osmochescu, pentru radio Europa Liberă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG