Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională decide asupra decretului privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță ca premier


La Chișinău, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe „pe fond” asupra sesizării deputaților socialiști care au contestat decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a candidaturii Nataliei Gavriliță pentru funcția de prim-ministru. Socialiștii au cerut Curții suspendarea decretului, după ce șefa statului a respins candidatura Marianei Durleșteanu, avansată de PSRM împreună cu deputații Platformei Pentru Moldova, din care face parte și Partidul Șor.

În ajunul dezbaterii „pe fond” de la Curtea Constituțională, liderul socialiștilor, fostul președinte Igor Dodon, a avertizat-o pe succesoarea sa, Maia Sandu, că insistând asupra dizolvării parlamentului riscă să încalce Constituția. Într-o postare pe rețele, Dodon a spus că s-a convins după consultări cu juriștii formațiunii sale că „dizolvarea Parlamentului, în cazul când deputații sunt gata să voteze un guvern, și adâncirea crizei constituționale sau crearea unei noi crize poate fi chiar considerată o violare a obligațiilor constituționale ale Președintelui ca putere neutră”.

Socialiștii, dar și alte formațiuni parlamentare spun că ar fi mai bine să se accepte un guvern de tranziție care să pregătească alegerile anticipate.

Anul trecut, Curtea Constituțională a emis deja o decizie cu privire la atribuțiile șefului statului de a înainta un candidat pentru funcția de premier, spunând că președintele țării este obligat să accepte un candidat propus de o majoritate parlamentară „calificată”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG