Linkuri accesibilitate

Curtea de Apel București își suspendă activitatea din 22 ianuarie în semn de protest


Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti a decis, marți, cu majoritate de voturi, suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie. Protestul se va încheia când Parlamentul și Guvernul vor reveni asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor.

Parlamentul are programată, pe 28 ianuarie, o ședință extraordinară în care va supune la vot propunerea de eliminare a pensiilor speciale. Singurii care vor mai beneficia de astfel de pensii sunt militarii și polițiștii.

Curtea de Apel București a hotărât, de asemenea, cu unanimitate, că „iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora”, potrivit unui comunicat de presă transmis marți.

Adunările generale ale judecătorilor din toate instanțele, judecătorii, tribunal și curți de apel, precum și ale procurorilor din toată țara decid marți, la solicitarea CSM, ce poziție vor avea față de intenția de abrogare a pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor de serviciu ale magistraților.

CSM a sesizat Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare și organismele europene ale judecătorilor și procurorilor, considerând că decizia politică de a elimina pensiile de serviciu afectează statutul magistraților.

XS
SM
MD
LG