Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă din Belarus a anulat sentința la moarte a unui condamnat


Curtea Supremă din Belarus a admis apelul unui condamnat la moarte și și-a anulat sentința într-un caz de omor, o acțiune foarte rară în statul condus de președintele autocratic Aliaksandr Lukașenka.

De asemenea, instanța a anulat marți alte două sentințe din dosar și a trimis cazul înapoi pentru cercetări suplimentare și rejudecare. Belarus este singura țară din Europa care aplică pedeapsa cu moartea.

O instanță din centrul orașului Slutsk la începutul lunii martie l-a condamnat la moarte pe Viktar Skrundzik, în vârstă de 29 de ani, pe Vital Myatsezh, în vârstă de 25 de ani, la 22 de ani de închisoare și pe Valyantsin Bushnin, în vârstă de 33 de ani, la 18 ani de închisoare, găsindu-i vinovați de uciderea a două persoane în vârstă, împreună cu alte infracțiuni de tentativă de omor, incendiu și tâlhărie.

Toți trei si-au recunoscut parțial vinovăția, dar au atacat sentințele în instanțele superioare. Skrundzik a insistat la proces că mărturisirea sa inițială a fost obținută prin constrângere. Doar Skrundzik a fost prezent la ședința de apel din 30 iunie. El a fost adus în sala de judecată încătușat și într-o haină specială pentru condamnații de la moarte. Skrundzik și-a repetat poziția, spunând că a mărturisit uciderea celor doua persoane în vârstă - Mikhail Shuhaley și Uladzimer Harkavets - sub presiune și a declarat că, de fapt, nu le-a ucis.

Potrivit lui Skrundzik, Bushnin i-a ucis pe cei doi bărbați. Skrundzik a adăugat că se teme de Bushnin pentru că, potrivit lui, bărbatul avea legături în cercurile criminale. Activistul pentru drepturile omului din Belarus, Andrey Paluda, a numit decizia instanței „un moment istoric”.

„O condamnare la moarte a fost anulată, ceea ce este foarte rar... Întregul caz va fi re-investigat și acesta este un lucru mare”, a spus Paluda pentru RFE/RL.

Ani de zile, Uniunea Europeană a cerut Belarusului să se alăture altor țări pentru a declara un moratoriu asupra pedepsei capitale. Potrivit lui Paluda, cu excepția lui Skrundzik în Belarus mai există alte patru persoane condamnate la moarte.

Organizațiile pentru drepturile omului au declarat că peste 400 de persoane au fost condamnate la moarte în Belarus, de când a obținut independența în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991.

XS
SM
MD
LG