Linkuri accesibilitate

„Da, este o monstruoasă coaliție (…), dar disperarea era la limita supraviețuirii” (Ileana Rachieru/Revista 22)


Revista presei de la București.

Presa din România ia act de comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe, prin care practic recunoaște noul guvern de la Chișinău. Termenii comunicatului, scrie Ziare.com, sunt cam cei folosiți în comunicatele Uniunii Europene sau ale unor state occidentale. Știrea, prezentă în multe publicații, remarcă fie „răzgândirea” responsabililor de politica externă a României, fie faptul că Ministerul își contrazice ministrul, situație inedită, întrucât Teodor Meleșcanu declara luni că „România nu recunoaște noul guvern de la Chișinău, pentru că nu există această instituție de drept internațional”, de recunoaștere a unui guvern.


În interviul luat de Octavian Manea Ilenei Rachieru, pentru Revista 22, experta vede în evenimentele din ultimele zile din Republica Moldova „a doua revoluție pe care o experimentează Moldova în perioada comunistă”, după „revoluția Twitter” din 2009. „Acestă revoluție este puțin mai neobișnuită pentru spațiul ex-sovietic pentru că preluarea puterii s-a făcut prin negocieri în cadrul parlamentului și nu ca urmare a unor proteste masive, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în Ucraina sau Armenia”, declară Ileana Rachieru.

Practic nu exista o altă soluție...

Despre asocierea forțelor pro-europene din blocul ACUM cu socialiștii lui Igor Dodon invitata lui Octavian Manea spune că practic nu exista o altă soluție. Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Dreptate și Adevăr au dat dovadă de „maturitate politică”. „Da, este o monstruoasă coaliție. (…) dar trebuie să vedem faptul că disperarea lor, dar și a majorității cetățenilor Republica Moldova era foarte mare, la limita supraviețuirii”.

Chiar și „coordonată de o înțelegere între trei actori internaționali importanți – SUA, UE și Rusia”, asocierea va fi o sarcină foarte grea pentru aceste partide. „Dezoligarhizarea este un proces foarte greu, în contextul unui stat total acaparat de corupție. Va fi un proces ce trebuie negociat cu o majoritate parlamentară pro-rusă antagonică… (Și) nu trebuie să se transforme într-o nouă scurtă tranziție a eșecurilor în reforme care să se transforme în capital electoral pentru pro-rușii din PSRM”.

Ileana Rachieru dă și o explicație a implicării, în neașteptat consens, a celor trei puteri internaționale: deși Vladimir Putin îl putea retrage pe Plahotniuc și fără sprijinul Occidentului, a preferat să colaboreze, pentru că „dorește să creeze premise pentru alte dosare și negocieri. Cel mai important dintre acestea fiind Crimeea și sancțiunile impuse pentru anexarea acesteia”.

Magda Grădinaru de la Ziare.com a consemnat declarațiile unui alt expert, Valeriu Pașa, de la Comunitatea „WatchDog.MD” din Chișinau. „UE, spune Pașa, înțelege nocivitatea lui Plahotniuc. Rusia are nevoie ca de aer să dea dovadă de bună credință măcar pe un subiect comun cu UE si SUA. Iată, de aia rușii se ostenesc cel mai mult să scape de micul dictator care s-a considerat cel mai șmecher din lume”. Magda Grădinaru îi cere opinia asupra felului în care e privită asocierea UE, SUA, Rusia. „Perspectiva comună e să strâmbăm din nas și să spunem că oriunde își bagă Rusia coada nu are cum să fie bine. E o atitudine provincialistă”, răspunde Valeriu Pașa. Rusia nu e atotputernică, nici nu e genială în politicile sale. Este eficientă doar când se fuge din calea ei de frică și frustrare, care ascund lipsa de expertiză și capabilități. Dacă fugi de pe teren, pierzi sigur”.

XS
SM
MD
LG