Linkuri accesibilitate

Dacian Cioloș (Alianța 2020): „Practicăm un liberalism etic și nu acceptăm toate valorile pro-europene ale lui Macron”


Fostul premier al României Dacian Cioloș

Pe 17 mai, Dacian Cioloș și membri ai echipei sale politice vor fi la Chișinău, unde vor prezenta programul Alianței 2020 pentru europarlamentare. Partid nou, Alianța 2020 este și în căutarea unei familii politice în viitorul Parlament European.

Europa Liberă: Care e stadiul negocierilor PLUS/USR cu Emmanuel Macron si Guy Verhofstadt pentru a forma un grup parlamentar?

Dacian Cioloș: „Negocierile nu sunt doar cu Macron și Verhofstadt. Avem discuții și cu alte forțe care vor să constituie un grup politic nou. Insist pe acest lucru: e vorba de un grup politic nou, care va include o mare parte a partidelor care acum sunt în ALDE. Vor fi însă și alte partide noi, care n-au fost până acum în Parlamentul European, cum e și cazul nostru, și probabil (o să vedem în zilele următoare) partide care se vor alătura acestui grup politic nou, venind din alte familii politice.

Trăim o perioadă de remodelare, de redesenare a grupărilor politice din Parlamentul European. Se modifică și contextul politic actual. Vedem că bătălia mare în viitorul Parlament European se va da între forțele politice care doresc o evoluție a UE valorificând crizele prin care UE a trecut, trăgând învățăminte din aceste crize și întărindu-se, și alte forțe politice care profită de aceste crize pentru a slăbi procesul decizional la nivel european și a-l readuce la nivel național, printr-o abordare populistă”.

Europa Liberă: În ce măsură credeți că electoratul de bază al PLUS (că n-am să vă întreb de USR) se identifică cu valorile pro-Europene ale lui Macron și în ce măsură cu valorile liberale ale lui Verhofstadt?

Dacian Cioloș
Dacian Cioloș

Dacian Cioloș: „Noi nu ne identificăm cu toate valorile pro-europene ale lui Emmanuel Macron, sau mai precis nu ne identificăm cu toate ideile lui pro-europene. E un lucru pe care i l-am spus, vorbind despre acea Europă concentrică a lui, structurată pe un mod de funcționare ierarhic. Aceasta nu este, din punctul nostru de vedere, o idee bună. Putem avea o acțiune concertată a unui grup de state membre, cum o vrea el, însă doar ca o acțiune temporară, pentru a iniția procese politice noi, la nivel european, dar trebuie să insistăm în același timp pe un mod de organizare și de funcționare a Uniunii Europene care să fie unitar și care să ofere aceleași șanse și oportunități tuturor statelor membre. Și, mai ales, să evităm apariția sau adâncirea unor falii între est și vest pornind de la o premisă care ar sugera că în unele cazuri anumite țări din Europa de vest pot fi mai avansate decât cele din est și că atunci ar fi justificată o acțiune separată.

E în interesul tuturor să construim Europa viitorului...

I-am spus lui Emmanuel Macron că e în interesul tuturor să construim Europa asta, a viitorului, trecând peste faliile care au fost întreținute de Zidul Berlinului și de Războiul Rece și care n-au fost depășite după extinderea UE spre est”. ​

Europa Liberă: Am pomenit dimensiunea liberală. Verhofstadt și ALDE al său cu care vreți să negociați sunt liberali. Credeți că Liberalismul ca doctrină e bine înțeles în România?

Dacian Cioloș: „Noi, la PLUS, promovăm un liberalism etic care deschide o dimensiune importantă pentru partea socială, care respectă inițiativa privată și drepturile și libertățile individuale”.

Interviul integral cu Dacian Cioloș, aici.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG