Linkuri accesibilitate

De ce a retras Donald Trump America din tratatul INF? (Adrian Novac/G4media)


Revista presei de la București

Mai multe articole din presa de la București folosesc analize ale experților străini ca să explice ce se poate întâmpla după ce Statele Unite, apoi ca replică și Rusia, s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Adrian Novac scrie pentru G4media că reacția mai multor state europene se explică prin aceea că acest tratat proteja, de fapt, în primul rând Europa de eventualele atacuri nucleare ale Rusiei. Totuși, de ce a retras Donald Trump America din acest tratat?

În articol explicația sună așa: „Washingtonul este conștient de rivalitatea strategică în creștere cu China, o competiție militară care va domina deceniile următoare. Oficialii americani sunt preocupați de faptul că Beijingul își intensifică activitățile de înarmare în Pacific și doresc să aibă opțiunea de a contracara aceasta cu propriile rachete cu rază intermediară de acțiune ce ar putea fi plasate în Japonia, Guam sau Coreea de Sud. Ideea pare să fie aceea că SUA sunt dezavantajate prin faptul că respectă tratatul INF, în timp ce Rusia nu o face, iar China nu este obligată să o facă”.

Alți analiști cred că unul dintre motivele retragerii americane ar fi Coreea de Nord. Trump încearcă să trimită regimului de la Phenian mesajul că vor putea lovi țara comunistă în doar câteva minute cu „rachete cu rază scurtă și medie de acțiune plasate în regiune”. Adrian Novac pomenește însă și marile temeri ale analiștilor și politicienilor: „Reluarea cursei înarmărilor, în principal a celor atomice, și declanșarea unei apocalipse nucleare”.

În România, Liviu Dragnea „distruge Partidul Social-Democrat, iar pe Dragnea îl poate distruge acum doar Victor Ponta, care pare a lucra cu mare temeinicie la acest obiectiv.

Dragnea a distrus nu doar brandul PSD, ci și fibra partidului...

Cam asta este ecuația, extrem de nefericită din punctul meu de vedere, într-o țară devenită de facto republică parlamentară, în care orice devine posibil cu mâna Curții Constituționale, și în care Opoziția e fie blatistă, fie total neinspirată, fie într-o construcție încă stângace”, scrie Ioana Ene pe site-ul Ziare.com.

Ea crede că Dragnea a distrus nu doar brandul PSD, ci și fibra partidului. Cei care pleacă din partid sunt în general vechii pesediști, mai ales că acum „au unde să se ducă”: „din ce în ce mai mult adevăratul PSD va fi Pro România”, partidul lui Victor Ponta. În opinia jurnalistei de la Ziare.com, Dragnea se află în fața furtunii perfecte: nulități în guvern și minciuni care se vor răzbuna curând, revoltă printre primari, buget considerat „fantasmagoric” chiar de unii pesediști.

Despre activismul politic al fostului premier Victor Ponta scrie și Ioan Stanomir pe Marginalia: „Reinventarea domnului Ponta ca apostol al social- democraţiei moderne şi autentice este o altă probă în dosarul grotesc al politicii de la noi. După imunda campanie prezidenţială din 2014 şi tragedia de la „Colectiv”, Victor Ponta revine, atacându-l pe domnul Dragnea cu aceleaşi arme cu care a fost atacat, la rândul său”. Din păcate, „Agonia regimului Dragnea este agonia României înseşi”.

XS
SM
MD
LG