Linkuri accesibilitate

De ce cetățenia pe bani trebuie investigată, nu numai oprită? (Veaceslav Negruță/Gazeta de Chișinău)


Revista presei matinale la radio Europa Liberă.

Veaceslav Negruță scrie într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău despre faptul că săptămâna trecută, aleșii poporului au decis, aproape unanim, că se oprește vânzarea de cetățenii ale Republicii Moldova către persoane terțe, cu cetățenii străine sau apatrizi. Autorul menționează că nu au fost prezentate deocamdată date finale despre cum a fost solicitată și folosită această schemă, câți și-au achiziționat pașaport de RM pentru a ocoli restricții și eventuale probleme cu autoritățile din țările de origine, pentru a călători liber în spațiul UE și Schengen, dar cert este că schema merită o investigație nu doar jurnalistică, ci și a procurorilor. „Oricum, deja e mai bine: cu o schemă ilicită mai puțin în RM”, scrie Negruța.

Într-un articol de opinie pentru Deschide.md, Igor Munteanu afirmă că pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidențialele din 2020, tot mai des este contestată legitimitatea actualului Parlament. Munteanu subliniază că adevărata judecată de valoare va fi făcută de către alegătorii RM, reieșind din modul în care vor judeca acest guvern, care a sabotat, de fapt, sănătatea publică, a sabotat mediul privat de afaceri, a sabotat partenerii de dezvoltare ai RM, prin acțiuni incompetente, printr-un discurs de sorginte brejnevistă, agresiv, adâncind crizele din societate și stat.

Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie despre faptul că pe scena politică a apărut un nou partid. E vorba despre „Pro Moldova” lui Andrian Candu, un proiect politic încă nedefinit, ambițios, dar și scandalos, lansat ca urmare a luptelor interne și scindărilor în PDM, după eșuarea democraților la guvernare, dispariția lui Vlad Plahotniuc din R. Moldova și preluarea conducerii partidului de către ex-premierul Pavel Filip, scrie autorul. El scrie că rămâne neclar cum va lupta „Pro Moldova” împotriva lui Dodon, dacă, fiind un partid de centru-dreapta, va merge în alegerile prezidențiale cu propriul candidat.

Radio Chișinău scrie că deputatul Platformei DA Iurie Reniță a vorbit despre mișcarea unionistă din R.Moldova, menționând că este „o chestiune mult prea veche și mult prea sensibilă”. În opinia sa, mișcarea unionistă din Republica Moldova are nevoie stringentă de o oxigenare profundă sau, simplu vorbind, de o salubrizare generală, altfel rămânem doar la nivelul declarațiilor răsunătoare sau a speculațiilor patriotarde. Reniță consideră că nu poți edifica nicio relație frățească și unionistă, dacă tu nu ai niciun partener credibil și fidel la București.

Portalul AutoBlog.md a solicitat opinia expertului în energetică Sergiu Tofilat în legătură cu intenţia de a se reveni la practica plafonării preţurilor la carburanţi. Expertul afirmă că anume lipsa concurenței este principala problemă a pieţei produselor petroliere, iar responsabil de această situaţie este exclusiv Consiliul Concurenţei, care nu-şi îndeplinește atribuțiile. „Toate țările din UE demult au înțeles că reglementarea preţurilor nu este eficientă şi că trebuie promovată concurența”, afirmă Tofilat.

XS
SM
MD
LG