Linkuri accesibilitate

De ce mai votează moldovenii?


Realitatea (electorală) cu amănuntul, comentată de scriitorul Iulian Ciocan.

De ce mai votează moldovenii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Trec anii, clasa politică moldovenească ne tot bombardează cu promisiuni deşarte, şi-a etalat nu o dată ipocrizia şi neputinţa, iar moldovenii îi tot votează pe polticienii care roade nu aduc. De ce? Ce explicaţie o fi la mijloc? Spiritul civic? Dar despre ce spirit civic se poate vorbi într-o societate dezagregată, cu oameni baricadaţi în propriile ogrăzi? Memoria scurtă? Resemnarea, ideea că alţi politiceni nu sunt? „Cadourile” electorale?

E limpede de pe acum că moldovenii vor merge să-şi aleagă un nou preşedinte şi pe 1 noiembrie, în vremea pandemiei care a dezgolit problemele cronice ale RM-ului. E uşor să-i convingi pe unii să meargă la secţiile de votare. Le dai un ajutor de 900 de lei, le spui o banalitate, aceea că vei zdrobi corupţia, le promiţi că Moldova va deveni un imens Orhei, adică un Monaco, şi gata, moldoveanul se duce să voteze. Şi e vorba de chestii irealizabile sau de lucruri care nu-ţi schimbă esenţial viaţa. Că doar nu te muţi în Eldorado după ce primeşti cei 900 de lei. Dar unii moldoveni muşcă momeala şi votează.

Să remarcăm, totuşi, că există mereu moldoveni care nu votează. Procentul lor e foarte mare şi ei mereu sunt criticaţi pentru absenţa spiritului civic. Nimeni nu se gândeşte că aceşti oameni ar putea fi dezgustaţi de fojgăiala politică sterilă. Sunt convins că aceşti oameni ar putea fi aduşi la secţiile de votare, dacă în buletinul de vot ar exista opţiunea: ÎMPOTRIVA TUTUROR! Mi se pare necesară această opţiune deoarece anume ea ar putea să schimbe cumva comportamentul clasei politice moldoveneşti, s-o mai pună pe gânduri. Opţiunea asta le-ar permite multora să nu mai voteze răul cel mai mic. E de domeniul evidenţei: nu poţi schimba ceva dacă votezi ani de zile „răul cel mai mic”.

XS
SM
MD
LG