Linkuri accesibilitate

De la izbucnirea luptelor în gaza, bilanțul victimelor la 174


Loviturile aeriene ale Israelului în Fâșia Gaza au distrus, duminică, reședința liderului Hamas, gruparea militantă care controlează enclava dens populată, în timp ce Consiliul de Securitate ONU se pregătește să examineze escaladarea conflictului.

Potrivit medicilor palestinieni, bilanțul victimelor în Gaza a ajuns, duminică, la 174 de la izbucnirea luptelor, pe 10 mai, Israelul spunând că rachetele lansate de militanți au ucis 10 oameni pe teritoriul israelian. Declanșate de tulburări la Ierusalim, luptele sunt cele mai intense în ultimii șapte ani. Armata israeliană a difuzat duminică imagini care ar înfățișa bombardarea casei din Gaza unde locuia Yahya Sinwar, șeful aripii politice a Hamas și fratele său, Muhammad Sinwar, responsabil de logistică și forța de muncă.

Cu o zi mai devreme, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că operațiunile militare împotriva Hamas vor „continua atât cât este necesar”, în ciuda apelurilor la calm ale Washingtonului și Națiunilor Unite. Sâmbătă, bombardamentele israeliene au distrus și o clădire cu multe etaje care găzduia redacțiile unor instituții de presă internaționale, inclusiv agenția AP. Potrivit armatei israeliene care a transmis un avertisment de evacuare înainte de bombardament, în clădire s-ar fi aflat capabilități militare ale Hamas, ea fiind o țintă legitimă.

AP a condamnat atacul și a cerut Israelului să prezinte dovezi, spunând, într-o declarație, că nu a avut niciun indiciu despre prezența Hamas în clădire. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu numărul mare al victimelor civile și a spus că este „profund deranjat” de atacul israelian asupra clădirii unde erau amplasate oficii ale instituțiilor media.

XS
SM
MD
LG