Linkuri accesibilitate

1 Decembrie, sărbătorit altfel la Timișoara. La masă cu prieteni noi (VIDEO)


Acasă la Iosefina Tudor
Acasă la Iosefina Tudor

O inițiativă specială, prilejuită de Ziua națională a României, face ca peste 250 de timișoreni să se întâlnească la prânz sau la cină pentru prima dată. Cincizeci de familii au intrat în acest proiect acceptând să primească la masă, acasă la ei, câțiva oaspeți necunoscuți.

Ideea a fost a lui Dominic Fritz, candidatul desemnat de USR Timiș pentru primărie, iar numeroși voluntari au lucrat să pună cap la cap nume, adrese, liste. La ce ajută un astfel de proiect? La resuscitarea sentimentului de comunitate, la așezarea împreună a oamenilor orașului pentru ca unirea să nu rămână numai un prilej de festivități oficiale, necesare și ele. Participanții nu sunt membri de partid decât în câteva cazuri, sunt cetățeni obișnuiți ai orașului,cuceriți de ideea de a fi împreună cu prieteni noi și de a difuza pe Facebook și Instagram experimentul și experiența personală folosind hash-tag #TimișoaraLaMasă, #Împreună2020.

Ora 13. De câteva minute am intrat în apartamentul Iosefinei Tudor, de la etajul 8 al unui bloc situat pe un bulevard din Timișoara. Am ajuns greu, bulevardele sunt încă blocate de afluxul de mașini militare care au participat la paradă, dar și de coloane de oameni care pleacă de la festivități. E 1 Decembrie cu un aer proaspăt de iarnă, dar cu mult soare, ca niciodată.

Pentru timișoreni, 2019 este anul Centenarului, așadar soarele este un dar sărbătoresc. Iosefina, secondată de Eduard, fiul ei de „patru ani și jumătate și șapte luni” cum ni s-a prezentat și de bunica, așteaptă cinci oaspeți din care cunoaște doar unul, pe Mona, o pictoriță. Pe ceilalți îi va vedea peste câteva minute, când vor sosi la masa pregătită pentru ei.

VIDEO La masă cu prieteni noi (1)
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

Proiectul inițial își propunea numărul simbolic de 101 gazde și peste 500 de participanți. A ieșit la jumătate, ceea ce e o performanță în Banat, unde un necunoscut nu este invitat la masă fără a trece peste prudența examinatoare a bănățenilor.

De data aceasta e altfel. Iosefina, expert în comunicare și PR, ne spune că întotdeauna i-a plăcut să invite prieteni la masă, așadar proiectul i-a venit ca o mănușă.

.VIDEO La masă cu prieteni noi (2)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Citiți reportajul integral AICI.

XS
SM
MD
LG