Linkuri accesibilitate

Declarația redacției „Novaya Gazeta”


Declarația redacției „Novaya Gazeta”

Calomnia e o armă periculoasă a vremurilor noastre. Calomnia și știrile false duc la război, crimă și atacuri împotriva figurilor publice și a jurnaliștilor.

Oamenii care au lansat campania împotriva „Novaya Gazeta” și a jurnaliștilor ei pe rețele de socializare sînt foarte conștienți de consecințele scrisului în atmosfera de isterie și ură care a atins niveluri fără precedent în Rusia.

E cu totul dezgustător când o minciună sfruntată stă la baza unui „val popular de indignare”.

Acuzațiile că Novaya „Novaya Gazeta” ar fi făcut publice date ale unor piloți ruși aflați în misiune în Siria care le-au pus în pericol familiile sînt pur și simplu false. Nu am publicat nimic pe acest subiect, nici în ziar nici pe website.

Dar această minciună, susținută în mod repetat de trolli și de comentarii ale unor „lideri de opinie”, cumpărați sau folosiți într-o schemă dubioasă, e un pericol real pentru jurnaliști.

Există pe internet apeluri la pedepsirea fizică a jurnaliștilor; „daruri sinistre”, simbolizînd moartea anumitor oameni, au fost aduse în redacția noastră.

Nu intenționăm să tolerăm asta, mai ales când ne putem imagina perfect de unde vine amenințarea.

Avem doar două arme: publicitatea - și prin urmare ne vom continua munca; și legea. Ministerul de interne și agențiile de apărare a legii sînt obligate să facă tot pentru ca legea să ne protejeze.

Cerem ca aceste amenințări să fie anchetate iar cei responsabili să fie pedepsiți.

XS
SM
MD
LG