Linkuri accesibilitate

Dedesubturile instalării rapide a guvernului condus de Ion Chicu (G4Media)


Revista presei de la București.

G4Media informează despre dedesubturile instalării rapide a guvernului condus de Ion Chicu. Sunt citați analiști și politicieni din Republica Moldova. Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, consideră că este un guvern negociat pe furiș cu Vladimir Plahotniuc și a promis că „PPDA va face tot posibilul pentru a împiedica «transformarea Moldovei în moșia cuiva» și a promis că, în cel mult un an, «Moldova se va elibera»”. Pavel Filip, liderul Partidului Democrat, apreciază calitatea miniștrilor, pe care, dacă PDM s-ar fi aflat la guvernare, și domnia sa i-ar fi ales. În schimb, deputatul PAS Igor Grosu spune că Igor Dodon a lucrat încă din prima zi a guvernului Maia Sandu la subminarea lui. În timp ce guvernul negocia cu partenerii externi reluarea finanțării pentru acoperirea găurii bugetare de 4 miliarde de lei, moștenită de la fostul guvern, Igor Dodon pregătea echipa de schimb la Președinție”, a spus Grosu, citat de G4Media. Articolul remarcă absența din cabinetul Chicu a lui Vasilii Șova, principalul negociator în problema transnistreană, ceea ce s-ar putea interpreta ca un semnal că ar putea urma federalizarea.

Comentator pentru Ziarul de Iași, Alexandru Călinescu preia tema dezbaterii dintre cei doi candidați la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, dezbatere pe care Klaus Iohannis o refuză. Călinescu amintește că nu e fără precedent asemenea refuz: în anul 2000, Ion Iliescu a refuzat confruntarea televizată cu contracandidatul său Corneliu Vadim Tudor. Doi ani mai târziu, o situație asemănătoare în Franța, unde președintele Jacques Chirac refuza confruntarea cu Jean Marie Le Pen, prototipul politicianului român Vadim Tudor. Alexandru Călinescu consideră că ceea ce îi „propune” Viorica Dăncilă lui Klaus Iohannis târăște totul în derizoriu. Întâi de toate, că Dăncilă a ales postul, ora ziua și moderatorul (TVR, Ionuț Cristache), or aceste lucruri se negociază. Apoi, „tot ce se va întâmpla în această confruntare este absolut previzibil”. „...Tare mi-e teamă că mulţi dintre cei care reclamă o confruntare Iohannis-Dăncilă nu grija democraţiei o au, ci vor să se distreze la un spectacol gratis de circ.”

În Dilema Veche, Matei Vișniec își notează impresiile și concluziile după ce a citit nenumărate articole din presa franceză prilejuite de aniversarea căderii zidului Berlinului. Fostul ministru (socialist) de Externe francez Hubert Védrine a folosit un termen pe care Vișniec îl preia: himerism. Aceasta ar fi starea de spirit a europenilor azi. „Himerismul în politică, scrie Vișniec, ar fi deci altceva decât utopismul sau angelismul. Iar pe himerişti i-am putea defini ca pe nişte actori activi care chiar construiesc un edificiu social, cultural, politic şi economic, numai că rezultatul este… monstruos. Să fie oare Uniunea Europeană de astăzi un astfel de „monstru“ care vrea să pună în acelaşi creuzet prea multe lucruri contradictorii? Adică democraţie, dar şi ultraliberalism; identitate, dar şi imigraţie; apărarea stilului de viaţă european, dar şi toleranţă faţă de tradiţiile aduse de străini în spaţiul european; universalism, dar şi tot mai multe drepturi acordate minorităţilor(…); protecţie socială, dar şi concurenţă neîngrădită etc., etc…” Un portret destul de tulbure al continentului. Iar ceea ce a spus un cunoscut social-democrat german încheie interesant acest mic eseu: „Noi, europenii, a spus Sigmar Gabriel, suntem nişte ierbivori geopolitici într-o lume de carnivori geopolitici“.

XS
SM
MD
LG